Olet täällä

Onnea valmistuville!

Jaa +

Uutinen | 24.5.2019

Tänäkin keväänä moni TYYn jäsen valmistuu ja ottaa opiskelijaelämästä isoja askeleita kohti työelämää. Keräsimme listaan asioita, joita valmistuneen kannattaa huomioida.

YTHS:n käyttöoikeus voimassa heinäkuun loppuun

Jos valmistut kevätlukukaudella 2019 voit käyttää YTHS:n palveluita valmistumisestasi huolimatta yhtä pitkään kuin ylioppilaskuntajäsenyytesikin on voimassa, eli heinäkuun 2019 loppuun asti.

Opintolaina ja opintolainan korot

Valmistumisen jälkeen alat maksaa opintolainasi korot itse. Lisäksi sinun pitää alkaa lyhentää opintolainaasi. Kela ohjeistaa, ettei opintolainaa kannata lyhentää valmistumisvuonna tai sitä ennen. Voit menettää opintolainavähennyksesi tai opintolainahyvityksesi. Tarkista opintolainasi maksuaikataulu pankistasi. Jos olet pienituloinen, Kela voi maksaa opintolainasi korot.

► Lue lisää korkoavustuksesta

► Lue lisää opintolainahyvityksestä

► Lue lisää opintolainavähennyksestä

Asumistuki

Kun opiskelija valmistuu ja siirtyy työelämään, tulot muuttuvat yleensä siten, että asumistuki on tarkistettava. Tulojen muutoksesta on ilmoitettava Kelaan. Palkkalaskelmia ei tarvitse kuitenkaan toimittaa, koska Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä.

Lue lisää asumistuen tarkistamisesta

Palkkakuitit talteen

Säilytä valmistumisvuoden palkkakuitit. Jos vuositulosi ylittävät opintotuen tulorajan, voit osoittaa palkkakuiteilla, että olet saanut tulot valmistumisen jälkeen, eikä opintotukeasi peritä takaisin.

► Lue lisää opintojen päättymisestä ja opintotuesta

Jos et pääse heti töihin

Jos et pääse töihin heti valmistumisen jälkeen, ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi eli valmistumistasi seuraavana päivänä. Tämän jälkeen voit hakea Kelasta työttömyysturvaa ja yleistä asumistukea. Jos olet työttömyyskassan jäsen, ota yhteyttä omaan kassaasi.

► Tutustu TE-palveluiden ohjeisiin

► Työttömyysajan tuet lyhyesti ja selkeästi

Ilmoita ammattiliittoosi valmistumisestasi

Jos olet kuulunut opiskeluaikanasi ammattiliittoon, muista ilmoittaa valmistumisestasi myös liittoon. Valmistuminen voi vaikuttaa jäsenmaksun suuruuteen ja palveluihin.

Rekry – Turun yliopiston työelämäpalvelut palvelee myös vastavalmistuneita

Rekryn palvelut ovat käytettävissäsi valmistumisen jälkeenkin. Voit esimerkiksi varata ajan henkilökohtaiseen uraohjaukseen tai osallistua CV-klinikalle.

► Tutustu Rekryn palveluihin

Muista elinikäinen oppiminen!

Voit halutessasi täydentää jo suorittamaasi tutkintoa maksutta kahden lukuvuoden ajan valmistumisestasi. Yliopiston laaja ja monipuolinen aikuiskoulutustoiminta sekä jatko-, lisä- ja täydennyskoulutuspalvelut ovat tukenasi ja käytettävänäsi koko työurasi ajan.

► Lue lisää tutkinnon täydentämisestä

► Lisätietoja tohtorintutkinnon suorittamisesta löytyy Turun yliopiston tutkijakoulu – UTUGSin sivuilta

► Tutustu avoimen yliopiston ja muun aikuiskoulutuksen koulutustarjontaan

TYY toivottaa onnea ja menestystä kaikille valmistuneille!