Olet täällä

Olavi Partasen podcastissa tavataan ihmisiä Turun yliopistoyhteisöstä

Uutinen | 8.1.2020

Olavi Partanen avaa podcastissaan Turun yliopiston sisäistä maailmaa. TYKE - Turun yliopiston kaunis elämä -podcastin vierailijoiksi saapuu Turun yliopiston yhteisön jäseniä eri taustoista: aina siistijähenkilökunnasta kirjastoon ja hallintoon sekä tutkijoihin ja professoreihin asti. Perimmäisenä tarkoituksena on avata kuulijoille, kuinka monta erilaista henkilöä tarvitaan, jotta yhden instituution arki soljuu tasaisesti eteenpäin.

”Yliopisto kiinnosti instituutiona, koska en tiennyt, millaisia ihmisiä tältä löytyy”, Olavi kertoo podcastinsa juurista.

Yliopistossa toista vuotta sosiaalitieteitä opiskeleva Olavi sai idean podcastiinsa tenttikirjaa lukiessaan. Tenttikirjassa yhteiskuntaa verrattiin ihmiskehoon, jossa jokaisella elimellä oli oma roolinsa. Olavi alkoi pohtia, mistä osista yliopistoyhteisömme koostui.

”Olen aina halunnut pitää podcastia. Turun yliopiston yhteisöstä sain hyvän konseptin ja raamit, jotka pitävät kokonaisuutta kasassa.”

Syksyllä podcastista ilmestyi 10 jaksoa. Kevään ensimmäinen jakso julkaistaan tammikuun alussa, torstaina 16.1. Sen vieraana kuullaan rehtori Jukka Kolaa.

Mukavia vieraita ja paljon pohjatyötä

”Äänitystilanteet ovat olleet tosi hauskoja ja vieraat tosi kivoja”, Olavi kertoo podcastin tekemisestä, mutta myöntää samalla alun olleen haastava. ”Olin kuunnellut paljon erilaisia podcasteja, mutta minulla ei ollut hajuakaan, miten kaikki toimi.”

Ensimmäistä haastattelua tehdessään Olavi jännitti niin paljon, että meinasi hajottaa mikrofonin. Siitä asiat sitten lähtivät rullaamaan. Nykyään eniten aikaa vie pohjatyön tekeminen, sillä Olavi haluaa perehtyä aiheisiin ja osa-alueisiin kunnolla ennen jokaisen jakson äänitystä. Se on ollut TYKE-podcastin teossa kiinnostavinta.

”Jos pohjatyö puuttuu, sen huomaa heti rönsyilynä aiheesta. Haluan pitää jaksot napakoina ja säilyttää niiden punaisen langan”, hän sanoo.

Podcastistaan Olavi on saanut sekä kannustavaa että kehittävää palautetta. Molemmat on otettu ilolla vastaan ja niistä on ollut hyötyä.

”On mukava huomata, että podcast kiinnostaa muitakin kuin minua itseäni”, Olavi toteaa.

Jakso kerrallaan

Suurempia tulevaisuuden suunnitelmia Olavi ei ole vielä podcastinsa kanssa tehnyt.

”Jakso kerrallaan mennään, eikä tarkoituksena ole tehdä kovin isoa juttuja. Koska podcastin kohderyhmä on rajattu, minulla ei ole suunnitelmia laajentaa sitä. Kun tekee itselleen mielenkiintoista asiaa, siitä voi kuitenkin myöhemmin poikia jotain suurempaa.”

Olavi toivoo löytävänsä sponsoreita, jotka auttaisivat levittämään podcastia. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman paljon Turun yliopistosta ja yliopistoyhteisöstä kiinnostuneita henkilöitä.

Lopuksi hän haluaa vielä kiittää henkilöitä, jotka ovat auttaneet podcastin toteuttamisessa.

”Haluaisin kiittää TYYn vuoden 2019 hallituksen puheenjohtajaa Sini Saarista, joka ohjasi minut yliopiston viestintään. Sieltä olen saanut apua sekä laitteistoa podcastin tekoon esimerkiksi Antti Tarposelta, Heikki Kettuselta ja Jenni Vallalta. Myös ystäväni Miikka Paananen ja Ossi Haltia ansaitsevat kiitoksen. He ovat toteuttaneet podcastin tunnarin ja grafiikat. Ilman heitä ei olisi podcastiakaan.”

TYKE-podcast julkaisee uuden jakson kerran viikossa. Voit kuunnella podcastia Soundcloudissa ja seurata sitä Facebookissa.

Tässä myös Olavin vinkit kiinnostaviin jaksoihin:

1. Vieraana Sini Saarinen, aiheena vaikuttaminen yliopistossa ja Sinin puheenjohtajavuoden paketointi

Jakso oli syksyn viimeinen, joten keskustelun tunnelma oli normaaliakin rennompi. Sinin kanssa juttu luisti hyvin ja mielestäni saimme aikaiseksi monisyistä keskustelua erilaisista vaikutusmahdollisuuksista yliopistoyhteisössä.

Kuuntele jakso

2. Vieraana Krista Vanhala, aiheena opiskelijaruokailu

En tiennyt ennen jaksoon valmistelua Unican toiminnasta juuri mitään. Valmistelu ja keskustelutuokio Unican toimitusjohtaja Krista Vanhalan kanssa opettivat minulle muun muassa, että maksaessani TYYn jäsenmaksun, olen Unican osakeomistaja.

Kuuntele jakso

3. Vieraana Jani Sinokki, aiheena rasismin filosofia

Tähän jaksoon oli kaikkein hankalinta valmistautua etukäteen. Aihe oli sen verran arka, että jouduin miettimään hyvin tarkasti, minkä näkökulman valitsisimme aiheeseen. Jaksosta tuli mielestäni hyvin onnistunut, myös siksi että Jani vastasi kysymyksiini ja pohdintoihini erittäin perustellusti ja hyvin artikuloiden.

Kuuntele jakso