Olet täällä

Oikeusaputoimikunta muistuttaa: Pidetään huolta oikeuksistamme!

Uutinen | 13.10.2020

Turun yliopiston ylioppilaskunnan oikeusaputoimikunta tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa TYY:n ja muiden turkulaisten korkeakoulujen jäsenille.

Erilaiset oikeudelliset asiat ja ongelmat liittyvät moniin hyvin arkipäiväisiin asioihin, kuten esimerkiksi tietokoneen tai muun tavaran ostamiseen sekä vuokra-, että työsopimuksen solmimiseen ja irtisanomiseen. Näitä esimerkkejä on lukuisia. Monille, etenkin opiskelijoille, saatetaan tarjota kohtuuttomia vuokraehtoja lainvastaisesti (laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetään esimerkiksi, että takuuvuokraa ei saa sopia yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaksi). Vastaavasti opiskelijat törmäävät valitettavan usein työsopimuksiin, joiden ehdot eivät välttämättä ole ihan lain mukaisia. Erilaisia oikeuksia sisältyy myös suoraan opiskeluun, sillä yliopistolain mukaan jokaisella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja oikeus opiskella yliopiston tutkintosäännösten mukaisesti.

Oikeusaputoimikuntamme koostuu meistä oikeustieteen opiskelijoista. Me olemme sitoutuneita auttamaan kaikkia yliopisto-opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla – parhaan kykymme ja ammattitaitomme mukaan. Olemme tämän vuoden aikana auttaneet lukuisissa erilaisissa asioissa, niin testamenttien, avioehtosopimusten, kauppakirjojen, työ- ja vuokrasopimusten, yritysten perustamisasiakirjojen kuin ainejärjestöjen yhdistyssääntöjen osalta sekä myös neuvoneet näiltä osin erilaisissa riitatilanteissa kuin myös yleisimmissäkin opintoihin ja arkielämään liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä oikeusaputoimikuntaan matalalla kynnyksellä, mikäli jokin asia mietityttää!

HUOM! Oikeusaputoimikunta ei vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi tällä hetkellä ota vastaan paikan päällä asiakkaita vaan toimii toistaiseksi etänä. Toimikunta seuraa tilannetta aktiivisesti ja tiedottaa palaamisestaan takaisin normaaleihin päivystyksiin, kun sen aika on. Toimikuntaan voi edelleen ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: tyy.oikeusapu@utu.fi. Me päivystämme etänä joka keskiviikko klo 18–20.

Tällä hetkellä toimikunnan puhelin ei ole käytössä. Mikäli sen sijaan olet kiinnostunut etätapaamisesta toimikunnan kanssa, niin sellainen on mahdollista järjestää, kunhan olet meihin hyvissä ajoin yhteydessä. Voit pyytää etätapaamista lähettämällä viestiä toimikunnan sähköpostiin. Mikäli teillä on muutoin yleisesti kysyttävää oikeusaputoimikunnasta ja sen toiminnasta, voitte olla yhteydessä suoraan oikeusaputoimikunnan puheenjohtajaan Roosa Toivoseen (riwtoi@utu.fi).

Muistathan lähettää sähköpostiviestisi yliopiston sähköpostistasi, jotta voimme varmentaa oikeutesi tähän TYY:n palveluun. Kaikki tapaukset ja asiakastiedot ovat luottamuksellisia. Ottaessasi yhteyttä toimikuntaan, listaa ylös asiasi tiedot mahdollisimman yksityiskohtaisesti: mitä tarkalleen on tapahtunut ja milloin ja mikä asiassa mietityttää. Me kysymme lisätietoja, mikäli se on tarpeellista.  Muistathan myös, ettei oikeusaputoimikunta anna rikos- tai vero-oikeudellista neuvontaa eikä laadi asiakirjoja edes välillisesti.

Puheenjohtajan tervehdys

Roosa Toivonen

Tervehdys niin kaikille uusille opiskelijoille kuin teille vanhemmillekin opiskelijoille!

Aloitin juuri viidennen lukuvuoteni Turun yliopistossa oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja toimin tämän vuoden oikeusaputoimikunnan puheenjohtajana. Tätä ennen toimin vuoden 2019 ajan oikeusaputoimikunnan jäsenenä, joten toimikunnan toiminta on tullut hyvin tutuksi - ja on myös lähellä sydäntäni. Päätin aikoinaan hakea oikeusaputoimikunnan toimintaan mukaan, sillä haluan auttaa muita ja varmistaa, että kaikkien oikeudet toteutuvat. Vuoden toimikauden jälkeen halusin vielä jatkaa toimikunnan toiminnassa mukana luotsaamalla sitä tämän vuoden ajan.

Ennen oikeusaputoimikuntaan liittymistä kiinnitin huomiota, että yllättävän monella läheiselläni oli ”lain silmissä” varsin kyseenalaiset työsopimukset ja muut työsuhteen ehdot. Sen vuoksi toivonkin, että jokainen, joka kokee epäkohdan tai epäkohtia jossain toiminnassa, on välittömästi yhteydessä meihin. Me selvitämme, onko kyseinen asia oikeudellinen, ja mitä sille voisi tehdä.

Näin yleisesti opiskelijan näkökulmasta koen oikeusaputoimikunnan olevan merkittävä etu. Nimittäin oikeudelliset ongelmat ovat loppujen lopuksi hyvin yleisiä, mutta samalla varsin helposti melko monimutkaisen oloisia juridiikkaan tottumattomalle opiskelijalle. Me oikeusaputoimikunnassa pyrimme vastaamaan teidän kysymyksiinne mahdollisimman selkeästi ja kattavasti – ja mikäli jokin jää mietityttämään meidän vastauksemme jälkeen, me totta kai selvennämme asiaa lisää.

Korostan vielä: mikäli et ole varma, onko pulmasi oikeudellinen vai ei, kannattaa siitä huolimatta olla yhteydessä oikeusaputoimikuntaan. Oikeusaputoimikunta ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Joten suosittelen olemaan yhteydessä meihin matalalla kynnyksellä! Me perehdymme asiaasi perusteellisesti ja selvitämme mistä on kyse, mitä voidaan tehdä ja autamme sinua parhaamme mukaan.

On todettava, että oikeusaputoimikunnassa toimiminen on niin allekirjoittaneelle kuin myös muille oikeustieteen opiskelijoille mieluista puuhaa. Vuoden mittaisesta toimikaudesta saa paljon kokemusta oman alan työstä samalla kun oppii soveltamaan luennoilta ja tenttikirjoista opittuja asioita ihan käytännössä. Tällöin aiemmin opitut oikeudelliset pulmat ja asiat hahmottuvat paremmin.

Monilla oikeusaputoimikunnan jäsenillä on myös valmiiksi jo työkokemusta oikeudelliselta alalta, mikä tietenkin helpottaa asioiden hahmottamista. Aiempi työkokemus ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys toimikunnassa toimimiselle, vaan tehtävään oppii perehdyttämisen myötä. Toimimme aina pareittain, ja koko ryhmän tuki kyllä löytyy, mikäli sitä tarvitaan. Monia hieman monimutkaisempia tapauksia käsittelemme usein koko toimikunnan voimin. Se on antoisaa, sillä jokaisen ajatellessa hieman eri tavalla ja eri näkökulmasta, tulee varmasti jokainen ns. porsaanreikä käsitellyksi.  

Oikeusaputoimikunta toivottaa oikein mukavaa ja antoisaa syksyä kaikille. Pidetään toisistamme ja oikeuksistamme huolta!