Olet täällä

Oikeusaputoimikunta - maksutonta oikeudellista neuvontaa TYYn, TUOn ja ÅAS:n jäsenille

Jaa +

Uutinen | 25.9.2019
Ongelmia työsuhteessa tai vuokraisännän kanssa tai riitaa perintöön liittyen? Ei hätää, oikeusaputoimikunta auttaa!
 
Olet jo ehkä huomannut, että oikeudelliset kysymykset voivat usein tulla vastaan aivan tavallisessa arkielämässä. Uutena opiskelijana (tai jo vanhempana tieteenharjoittajana) saatat olla vuokraamassa asuntoa, kirjoittamassa työsopimusta tai vaikka ostamassa uutta tietokonetta, jolloin kaikki ei menekään ihan suunnitellusti. Jos olet epätietoinen omista oikeuksistasi tai lainsäädännön sisällöstä ongelmatilanteissa, löytyy apu helposti ja nopeasti oikeusaputoimikunnalta.
 
Turun yliopiston ylioppilaskunnan, TYYn, oikeusaputoimikunnan tehtävänä on tarjota maksutonta oikeudellista neuvontaa kaikille TYYn, Åbo Akademis Studentkårin sekä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenille. Toimikunnan puoleen voi kääntyä kaikissa juridisissa ongelmissa, lukuun ottamatta rikos- ja vero-oikeudellisia asioita sekä asiakirjojen laadintaa. Asiakaskuntaamme kuuluvat myös vaihto-opiskelijat ja annammekin neuvontaa suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Kaikki neuvot ovat ilmaisia ja luottamuksellisia. Tämän lisäksi neuvomme myös ainejärjestöjä oikeudellisissa kysymyksissä. 

Oikeusaputoimikunta päivystää keskiviikkoisin TYYn toimistolla

Oikeusaputoimikunta päivystää lukukausien ajan joka keskiviikko klo 18-20 TYYn toimistolla. Oikeusaputoimikunnan tavoitat niin paikanpäältä päivystysaikoina, puhelimitse tai sähköpostitse. Alla toimikunnan yhteystiedot, jotka kannattaakin poimia talteen mahdollisten oikeudellisten ongelmatilanteiden ja kysymysten varalta.
 
Oikeusaputoimikunnan tavoitat:
  1. Päivystysaikana (ke 18–20) TYYn toimistolta (Rehtorinpellonkatu 4 A, 1. kerros)
  2. Päivystysaikana puhelinnumerosta 045 843 3428
  3. Muina aikoina ympäri vuoden (myös lukukausien ulkopuolella) sähköpostitse osoitteesta tyy-oikeusapu@utu.fi
  4. TYYn neuvontalakimies Petteri Sihvonen päivystää TYYn toimistolla tiistaisin 3.9 alkaen klo 18-19 ja hänet tavoitat paikanpäältä tai puhelinnumerosta 045 843 3428.

Matalan kynnyksen palvelu opiskelijalle

Opiskelijoille oikeusaputoimikunnan palvelut ovat ehdottomasti hyvä juttu, sillä oikeudellinen neuvonta on yleensä melko kallista, joten oikeusaputoimikunnan palveluiden maksuttomuus jo itsessään madaltaa kynnystä kysyä mieltä vaivaavasta ongelmasta. Usein on myös niin, että vaikka kysymys olisikin sinänsä yksinkertainen, voi jo oikean lain ja lainkohdan etsimiseen kulua melkoisesti aikaa puhumattakaan sen oikeaoppisesta tulkinnasta. Monimutkaisissa asioissa taas juridiikkaan tottumattoman voi olla hankala hahmottaa ongelman eri ulottuvuuksia. Säästät myös aikaasi ja energiaasi, kun et jää pohtimaan oikeudellisia ongelmiasi yksin. 

Arvokasta työkokemusta oikeustieteen opiskelijoille

TYYn tarjoaman oikeudellisen palvelun toteuttaa Lex ry. Toimikunta koostuu puheenjohtajasta sekä kahdeksasta jäsenestä, jotka hoitavat viikoittaiset päivystykset aina pareittain. Oikeustieteen opiskelijalle toiminta oikeusaputoimikunnassa tarjoaa mahdollisuuden päästä kerryttämään arvokasta käytännön työkokemusta juridiikan parissa, soveltamaan oikiksessa matkaan tarttuneita oppeja käytäntöön sekä kehittämään omaa oikeudellista ajattelu- ja ongelmanratkaisutaitoa. Tämän lisäksi jäsenet saavat vuoden kestäneen toimikuntatyöskentelyn päätteeksi työtodistuksen, kurssisuorituksen ja opintopisteitä. Koska opinnot oikeustieteellisessä tiedekunnassa ovat usein hyvinkin teoreettisia, on oikeusaputoimikuntatyöskentely erinomainen mahdollisuus kartuttaa käytännön tietotaitoja oikeudellisessa neuvontatyössä, mitä työnantajat todella arvostavat.
 
”Toimin itse tämän vuoden oikeusaputoimikunnan puheenjohtajana ja haluankin kannustaa kaikkia ottamaan rohkeasti toimikuntaan yhteyttä oikeudellisissa pulmatilanteissa. Toimikunta tekee mielestäni arvokasta työtä auttaessaan opiskelijoita oikeudellisissa kysymyksissä maksutta, sekä tarjotessaan väylän oikeustieteen opiskelijoille harjoitella käytännön taitoja tulevaisuuden työelämää silmällä pitäen”, kertoo oikeusaputoimikunnan puheenjohtaja Heidi Ruohonen.