Olet täällä

Näin opintotuen asumislisän poistuminen vaikuttaa etuuksiisi

Uutinen | 24.3.2017

Opintotuen asumislisä poistuu 1.8.2017 lähtien. Suurimmalle osalle yksinasuvista opiskelijoista muutos tarkoittaa nykyistä suurempaa tukea. Jos olet saanut aiemmin opintotuen asumislisää, sinun pitää jatkossa hakea Kelasta uudella hakemuksella yleistä asumistukea. Uudistus tuo opiskelijat tasa-arvoisiksi muiden pienituloisten kanssa. Jatkossa voit saada yleistä asumistukea ympäri vuoden, sillä asumistuki ei opintotuen asumislisän tapaan katkea kesäkuukausiin. Asumistuki ei ole myöskään sidottu opintojesi edistymiseen. Se ei katkea, jos saat esimerkiksi sairaslomaa opintojen aikana.

Tulevaisuudessa opintotuen asumislisän piiriin jäävät enää vain ulkomailla vuokralla asuvat opiskelijat sekä Suomessa maksullisella linjalla kansanopistossa ja tietyissä koulutuskeskuksissa opiskelevat ja oppilaitoksen asuntolassa asuvat opiskelijat.

Miten tukesi muuttuu, jos asut kämppisten kanssa

Jos asut kimppakämpässä ja sinulla ei ole omaa vuokrasopimusta, tukesi tai ainakin sen hakeminen muuttuu. Vastaisuudessa samassa taloudessa asuvat lasketaan kuuluviksi samaan ruokakuntaan. He siis hakevat yleistä asumistukea yhdessä, ja tuen määrään vaikuttavat kaikkien asunnossa asuvien tulot ja yhteinen vuokra. Päätöskin tulee kaikille yhteisenä.

Jos asut kimppakämpässä, mutta et katso kuuluvasi asuinkavereittesi kanssa yhteiseen ruokakuntaan, voit hakea yleistä asumistukea myös erikseen. Silloin sinulla tulee olla erillinen vuokrasopimus, jossa on määritelty tarkkaan hallinnassasi oleva osa asunnosta.

Muuttuuko tukesi nykyisestä

Yleistä asumistukea laskiessa asuntosi vuokran hinta otetaan huomioon. Jos olet yksinasuva opiskelija, saatat saada suurempaa tukea. Kahdeksalla kymmenestä yksinasuvasta opiskelijasta tuki suurenee.

Useammalla kuin puolella nykyisistä asumislisän saajista (yhteensä 120 000 opiskelijalla) asumisen tuki pysyy samana tai nousee keskimäärin 59 euroa kuukaudessa.

Pieneneekö tai lakkaako juuri minun tukeni?

Se, pieneneekö tukesi, riippuu tuloistasi tai ruokakunnan tuloista. Varsinkin, jos asut työtä tekevän kanssa yhdessä, asumistukesi saattaa pienentyä.

Noin 54 000 opiskelijalla asumisen tuki pienenee enemmän kuin 25 euroa kuukaudessa. Yleiseen asumistukeen oikeutettuja opiskelijoita tulee arvioiden mukaan olemaan vähemmän kuin opintotuen asumislisään oikeutettuja opiskelijoita. Asumisen tukensa menettää laskelmien mukaan kokonaan enemmän kuin joka viides nykyisistä asumislisän saajista. Uusi opintotukilaki takaa kuitenkin, että voit saada entistä suuremman valtiontakauksen opintolainaasi.

Milloin voi hakea yleistä asumistukea

Jos olet saanut opintotuen asumislisää ja tiedät tulosi, osoitteesi, asumiskulusi ja muut asumisolosuhteesi etukäteen, sinun kannattaa jättää yleisen asumistuen hakemus jo kesän alussa Kelaan. Yhteisessä ruokakunnassa asuvat jättävät yhteisen hakemuksen. Jos samaan ruokakuntaan kuuluva saa jo yleistä asumistukea, tuki on tarkistettava.

Uuden systeemin mukaista tukea maksetaan aikaisintaan 1.8.2017 alkaen. Jatkossa sinun tulee seurata tulojasi sekä opintotuen että asumistuen suhteen erikseen. Yleisessä asumistuessa tulojen muutoksista on ilmoitettava välittömästi Kelaan.

Lähde: Kelan elämässä.fi

Tutustu myös alla oleviin esimerkkitapauksiin (kuva: Kela / Antti Pulkkinen)