Olet täällä

KV-Supertuutori Suvi Helko: "Vaihtarit kaipaisivat myös suomalaisia ystäviä"

Uutinen | 18.2.2015

Suvi Helko, KV-Supertuutori 2014, on itsekin opiskellut ulkomailla. Omat opiskelukokemukset olivat hyödyksi, kun Helko tuutoroi kansainvälisiä opiskelijoita Turun yliopistossa.

– Onneksi asuin belgialaisten kämppisten kanssa, sillä muuten olisi ollut vaikea tutustua paikallisiin ihmisiin, kertoo Suvi Helko, vuoden 2014 KV-supertuutori omasta vaihtoajastaan Belgiassa.

Suvi vietti vuoden vaihdossa opiskellen pääainettaan yleistä kasvatustiedettä ja palattuaan Suomeen hakeutui KV-tuutoriksi.

– Ollessani vaihdossa minulla ei ollut tuutoria, joten halusin auttaa Suomeen tulevia vaihtareita. Lisäksi pidin kansainvälisestä ilmapiiristä ja halusin osallistua siihen kotikansainvälistymisen muodossa, Helko jatkaa.

Syyslukukaudella Suvilla oli tuutoroitavia kolmesta maasta: Saksasta, Itävallasta ja Australiasta. Lisäksi hän vastaanotti kolme muuta vaihtaria, joita heidän oma tuutorinsa ei päässyt vastaanottamaan. Hän on tavannut tuutoroitaviaan myös kiireisten alkuviikkojen jälkeen.

– Viime perjantaina kävimme Turun taidemuseossa, koska perjantaisin siellä on avoimet ovet, hän vinkkaa.

Suvi pitää myös edelleen yhteyttä moniin tuutoroitaviinsa, jotka ovat jo palanneet kotiin.

– Etuna on se, että lähes joka puolella maailmaa on joku, joka voi esitellä minulle omaa maataan ja kaupunkiaan, hän kertoo.

KV-tuutori on monien vaihtareiden ainoa suomalainen ystävä

Jos Suvilta kysytään, mitä vaihtarit haluaisivat Suomessa kokea, on vastaus lumen ja revontulien sijaan arkipäiväinen asia: he haluaisivat tutustua tavallisiin suomalaisiin opiskelijoihin. Monien vaihtarien ainoa suomalainen ystävä on heidän tuutorinsa.

KV-tuutorin aikataulu on hektinen ensimmäisen viikon ajan, jolloin vaihtarit saapuvat, asettuvat aloilleen, tekevät vuokrasopimuksen, hankkivat opiskelijakortin ja kirjoittautuvat yliopistoon. Tämän jälkeen on vielä tutustuttava Turkuun, Yliopistoon ja omaan tiedekuntaan. Suvin mukaan ensimmäisen viikon jälkeen tilanne rauhoittuu, jolloin KV-tuutoria ei tarvita enää niin paljon jokapäiväisiin asioihin. Alun jälkeen vaihtarit kaipaavat suomalaista ystävää ja haluaisivat tutustua tavallisiin suomalaisiin opiskelijoihin.

Kahden vuoden KV-tuurotikokemuksen jälkeen Helko on hakenut KV-maisteriohjelmatuutoriksi, jolloin tuutoroitavat tulevat Suomeen opiskelemaan kansainväliseen maisteriohjelmaan kahden vuoden ajaksi.

– Heiltä odotan ehkä suurempaa sitoutumista Suomeen ja suomen kielen opiskeluun, Suvi pohtii tuutorointien eroja.

– He toki ovat täällä pidempään kuin lukuvuoden tai lukukauden jälkeen kotiin palaavat vaihtarit.

KV-tuutorihakua on jatkettu

Tuutorihaku on vielä käynnissä. Tuutorin velvollisuuksiin kuuluu kansainvälisen opiskelijan auttaminen alkuun: muun muassa starttipaketin hakeminen, vuokrasopimuksen tekeminen, yliopiston ja oman tiedekunnan esitteleminen, opiskelijakorttiasioissa auttaminen ja suomalaisena kontaktina toimiminen. Tärkeintä on ohjata oikeaan paikkaan, ei tehdä kaikkea tuutoroitavan puolesta.

Tuutoreille järjestetään oma koulutus 24.4.2015. Tuutorit saavat myös työstään työtodistuksen, opintopisteitä ja pienen korvauksen.

Lue lisää KV-tuutoroinnista ja hae mukaan

 
Teksti ja kuva: Julia Litokorpi
TYYn hallituksen kansainvälisten asioiden asiantuntija