Olet täällä

Korkeakouluopiskelijat ovat syöneet edullisesti jo 40 vuotta

Jaa +

Uutinen | 9.10.2019

Suomessa on noin 320 ravintolaa, joissa korkeakouluopiskelija saa ateriatuen ansiosta edullisemman lounaan opiskelijakorttia näyttämällä. Ateriatuki kattaa päivittäin 1,94 euron alennuksen opiskelija-ateriasta. Opiskelija maksaa perusateriasta enintään 2,60 euroa ja kalliimmista raaka-aineista valmistetusta erikoisannoksesta 3,75–4,95 euroa. Vuosittain ateriatukeen käytetään noin 32 miljoonaa euroa ja tuettuja aterioita syödään noin 14,6 miljoonaa.

Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua on tuettu syksystä 1979 lähtien. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat saivat oikeuden ateriatukeen vuonna 1996.

Opiskelijaravintolassa tarjottava ruoka tukee opiskelijan terveyttä ja jaksamista

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (KOTT 2016) mukaan terveyttä edistävä ruokavalio toteutuu useimmin opiskelijoilla, jotka syövät pääaterian opiskelijaravintolassa. Opiskelijaravintoloiden tarjontaa ohjaa Kelan ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kokoama ruokailusuositus. Tarjolla pitää olla päivittäin opiskelijahintainen ateria, joka kattaa noin kolmasosan opiskelijan päivittäisestä energian tarpeesta ja sisältää pääruoan lisäksi salaatin, leivän ja levitteen sekä ruokajuoman. Ruokalistoihin on merkitty päivittäin ateriasuositusten mukainen ruoka.

KOTT-tutkimuksen mukaan viidesosa korkeakouluopiskelijoista ei ole käyttänyt opiskelijaravintoloiden palveluja lainkaan.

– Syynä voi olla esimerkiksi opintojen suorittaminen työn ohessa tai etäopinnot. Tarkkaa tietoa meillä ei vielä ole, kertoo suunnittelija Sari Miettunen Kelasta.  

Keväällä 2020 toteutettavassa KOTT-tutkimuksessa selvitetään ensimmäistä kertaa, mitkä syyt vähentävät opiskelijaravintolassa syömistä. Tutkimuksessa kartoitetaan myös muita korkeakouluopiskelijoiden ravitsemukseen liittyviä asioita.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on toteuttanut KOTT-tutkimuksen 4 vuoden välein vuodesta 2000 lähtien, mutta jatkossa tutkimuksen toteuttaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL). Tutkimuksen nimi on jatkossa Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus.

Kela ja YTHS kannustavat korkeakouluopiskelijoita lounaalle opiskelijaravintolaan  

Syyslukukaudella 2019 Kelan ja YTHS:n ”Kelaa mitä syöt” -kampanja muistuttaa opiskelijoita ateriatuesta ja terveellisen ruokavalion merkityksestä. Tavoitteena on kannustaa opiskelijoita hyödyntämään ateriatuki ja syömään opiskelijaravintolassa päivittäin tarjottava terveellinen ateria.

Opiskelijaravintoloissa näkyvät materiaalit neuvovat sopivan kokoisen, monipuolisen ja värikkään lounaan koostamisessa. Tämän lisäksi opiskelijoita muistutetaan näyttämään opiskelijaravintolan kassalla opiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti.

Opiskelijaravintolahaku