Olet täällä

Kinokoplan uskalias kevätsarja

Uutinen | 11.2.2020

Kinokoplan uskalias kevätsarja: valokeilassa aggressiivinen ongelmalapsi, mielenterveysongelmainen klovni ja sadomasokistinen sydänkirurgi

Elokuvakerho Kinokoplan sarjaliput ovat ennakkomyynnissä Kirjakahvilassa, Bar Kukassa ja TYYn kansliassa. Itse sarja alkaa Logomolla tämän viikon sunnuntaina 16.2.

Tänä keväänä Kinokoplan sarjassa nähdään rohkeita, riskejä ottavia elokuvia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Tämän viikon sunnuntaina alkavan kevätsarjan avaa Espanjan kansainvälisesti tunnetuimman nykyohjaaja Pedro Almodóvarin luovuuden tuskaa ja ikääntymistä käsittelevä draama Kärsimys ja kunnia. Seuraavana sunnuntaina vuoronsa saa saksalaisen Nora Fingscheidtin sosiaalityöstä ja ongelmalapsista kertova System Crasher.

Yhtenä sarjan kohokohtana nähdään palkitun käsikirjoittaja ja ohjaaja Noah Baumbachin Turun ensi-illan saava avioliittodraama Marriage Story. Netflix-elokuva pääsee Turussa valkokankaalle ensimmäistä kertaa sunnuntaina 1.3. Avioerodraaman jälkeen pääsemme tutustumaan 1700-luvun Ranskaan Céline Sciamman palkitun romanttisen draamaelokuva Nuoren naisen muotokuvan myötä. Kahden naisen ystävyyteen keskittyvä elokuva nähdään naistenpäivänä 8.3.

Sarjassa nähdään myös Todd Phillipsin kohuttu, mielenterveysongelmia käsittelevä Joker ja palkitun ohjaaja Ken Loachin työväenluokkaisen perheen elämästä kertova Kiitos tilauksestasi.

Suomalaista laatuelokuvaa sarjassa edustaa J-P Valkeapään uskalias, pakkomielteitä tutkiva Koirat eivät käytä housuja. Liian vähäiselle huomiolle jäänyt suomalainen mestariteos nähdään Kinokoplan sarjassa sunnuntaina 29.3.

Sarjan toiseksi viimeisenä elokuvana Kinokopla esittää ruotsalais-georgialaisen Levan Akinin rajoja rikkovan And Then We Danced -elokuvan, joka ilmestyessään aiheutti kohun konservatiivisessa Georgiassa käsittelemällä kahden miehen välistä suhdetta. Kevätsarjan päättää Robert Eggersin taiteellisen kunnianhimoinen psykologinen kauhuelokuva The Lighthouse. Elokuvanäytökset järjestetään tuttuun tapaan sunnuntaisin Logomolla.

Kuva elokuvasta Marriage Story. Lapsi makaa sängyssä kahden aikuisen välissä. Etualalla makaava nainen tuijottaa kattoon kostunein silmin. Lapsi ja mies katsovat naista kohti.
Marriage Story: Filmikamari

Kevätsarja 2020:

16.2.  Pedro Almodóvar: Kärsimys ja kunnia (Espanja, Ranska 2019, K16)
23.2. Nora Fingscheidt: System Crasher  (Saksa 2019, K16)
1.3. Noah Baumbach: Marriage Story  (Yhdysvallat 2019, K7)
8.3. Céline Sciamma: Nuoren naisen muotokuva (Ranska 2019, K12)
15.3. Todd Phillips: Joker (Yhdysvallat 2019, K16)
22.3. Ken Loach: Kiitos tilauksestasi (UK, Ranska, Belgia 2019, K12)
29.3. J-P Valkeapää: Koirat eivät käytä housuja (Suomi, Latvia 2019, K16)
12.4. Levan Akin: And then we danced (Ruotsi, Georgia, Ranska 2019, K12)
19.4. Robert Eggers: The Lighthouse (Kanada, Yhdysvallat 2019, K16)

Kuva elokuvasta Koirat eivät käytä housuja. Tummanpuhuva lämminsävyinen pukuhuone, jossa nainen istuu tuijottaen peiliin. Hänellä on tyhjä katse. Naisella on terävästi leikattu tumma polkkatukka ja otsatukka sekä tumma meikki.
Koirat eivät käytä housuja: Filmikamari/  © Helsinki-filmi 2019

Su 16.2  Pedro Almodóvar: Kärsimys ja kunnia (Espanja, Ranska 2019, K16)

Elokuvan pääosassa (Almodóvarin alter-egona) on Antonio Banderasin esittämä elokuvaohjaaja Salvador Malloni, joka painiskelee luovuuden tuskien sekä ikääntymisen tuoman konkreettisen kivun kanssa. Konkariohjaajan värikäs uutuus on hänen uransa henkilökohtaisin teos.

Su 23.2 Nora Fingscheidt: System Crasher  (Saksa 2019, K16)

Varhaislapsuudessa kaltoinkohdeltu ja traumatisoitunut Benni ei säästy painajaismaisilta pilkahduksilta ja klaustrofobisilta välähdyksiltä. Miten 9-vuotias Benni tuntisi rajat, kun niitä eivät tunne aikuisetkaan? Fingscheidt voitti sosiaalityöstä ja ongelmalapsista kertovalla esikoiselokuvallaan Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun.

Su 1.3 Noah Baumbach: Marriage Story  (Yhdysvallat 2019, K7)

Menestynyt teatteriohjaaja ja hänen näyttelijävaimonsa ovat ajautumassa erilleen, mutta he ovat päättäneet hoitaa virallisen eron sopuisasti ja ilman kolmansia osapuolia – erityisesti poikansa vuoksi. Tarinan sävy kuitenkin muuttuu, kun mukaan otetaan avioerojuristit ja oikeustoimilla uhkailut. Huom. Turun ensi-ilta!

Su 8.3 Céline Sciamma: Nuoren naisen muotokuva (Ranska 2019, K12)

1700-luvun Ranska, Bretagne. Nuori, kuvankaunis maalari saa työtarjouksen tehdä muotokuvan Héloïsesta, jonka naimakauppoja ei voida solmia ennen kunnollista muotokuvaa. Sciamma tarkastelee varsinkin dialogin kautta kysymystä naisen katseesta, taitelijan roolista ja naisen perspektiivistä sekä kokemuksista.

Su 15.3 Todd Phillips: Joker (Yhdysvallat 2019, K16)

Todd Phillipsin Joker on yksi vuoden 2019 kohutuimpia elokuvia. Sarjakuvaan perustuva jännitysdraama on puhuttanut muun muassa sen tavasta käsitellä mielenterveysongelmia ja väkivaltaa. Elokuva kertoo mielenterveysongelmaisesta klovnista, joka yrittää löytää tavan selvitä tukahduttavan kapitalistisessa Gotham Cityssä.

Su 22.3 Ken Loach: Kiitos tilauksestasi (UK, Ranska, Belgia 2019, K12)

Ricky Turner on newcastlelainen jokapaikanhöylä, joka on kokeillut melkein mitä tahansa työtä – aina lyhyehköissä työsuhteissa. Elokuvan realistinen kuvaus tämän hetken maailmasta siinä, miten suuryritykset pyörittävät maailmaa, ja kuinka inhimillisyys pääsee liian usein keskuudessamme unohtumaan.

Su 29.3 J-P Valkeapää: Koirat eivät käytä housuja (Suomi, Latvia 2019, K16)

Taiteellisesti kunnianhimoinen ja klassisista elokuvakerrontaa edustava elokuva on merkittävä saavutus kotimaisen elokuvan saralla. Sadomasokismin merkeissä tapaavista sydänkirurgista ja dominasta kertova rohkea teos sekä järkyttää, että koskettaa.

Su 12.4 Levan Akin: And then we danced (Ruotsi, Georgia, Ranska 2019, K12)

Tanssikouluun sijoittuva draama kertoo nuorista tanssijoista, joiden elämää ryhmän uusi jäsen sekoittaa. Merab ja Mary ovat tanssipari, parhaat ystävykset ja lähestulkoon parisuhteessa, mutta Irakli alkaa vetää nuorta miestä puoleensa kuin magneetti.

Su 19.4 Robert Eggers: The Lighthouse (Kanada, Yhdysvallat 2019, K16)

Psykologinen kauhuelokuva kertoo nuoren miehen ja  viinan karaiseman merikarhun  kokemuksista majakanvartijoina 1800-luvun lopun Uuden-Englannin saaristossa. Varhaisista äänielokuvista tutussa 1.19:1-suhteessa kuvattu mustavalkoelokuva ei ole kuitenkaan perinteistä kauhua, vaan toden ja kuvitellun rajan hämärtyessä hulluus saa paikoitellen jopa komediallisia sävyjä.

Kuva elokuvasta Kärsimys ja kunnia. Keski-ikäinen nainen ja mies istuvat kahvilan pöydän äärellä. Miehellä on aurinkolasit ja naisella tupakka kädessä. He katsovat toisiaan.
Kärsimys ja kunnia: Filmikamari/ Copyright El Deseo. Kuva: Manolo Pavón

SARJAKORTILLA JOKAISEEN YHDEKSÄÄN ELOKUVAAN

Kinokoplan näytöksiin myydään sarjakortteja, jotka oikeuttavat pääsyn jokaiseen yhdeksään elokuvaan. Kortit ovat myynnissä TYYn kansliassa, Kirjakahvilassa ja Bar Kukassa. Kortin hinta on opiskelijoille voimassa olevalla opiskelijakortilla 22 euroa ja täysihintaisena 27 euroa. Eri värit oikeuttavat eri näytöksiin, eikä aikoja voi vaihtaa keskenään: vihreä kortti käy kello 17 ja punainen kello 20 näytökseen. Ennakkomyynnin lisäksi kortteja voi ostaa myös ennen näytösten alkua, jos niitä on vielä ennakkomyynnin päätyttyä jäljellä. Yksittäislippuja myydään kuuden euron hintaan kymmenen minuuttia ennen näytöksen alkua salin ovelta, mikäli paikkoja on vapaana. Pyörätuolipaikkoja voi tiedustella osoitteesta kinokopla@utu.fi.

Elokuvanäytökset järjestetään Logomon KINO-salissa osoitteessa Köydenpunojankatu 14. Logomon saliin on esteetön pääsy.

Kinokopla on vuonna 1965 perustettu elokuvakerho, joka pyrkii tuomaan elokuvaelämyksiä edullisesti ja monipuolisesti turkulaisten saataville. Elokuvakerhon toimintaa pyörittää Turun yliopiston ylioppilaskunnan valitsema elokuvatoimikunta, jonka tarkoituksena on elokuvasarjan ja muiden elokuva-aiheisten tapahtumien järjestämisen avulla edistää audiovisuaalisen kulttuurin tuntemusta.

Lisätietoja saat nettisivuiltamme www.kinokopla.fi, facebook-sivuiltamme tai tiedustelemalla osoitteesta kinokopla@utu.fi.

Bannerin grafiikka: Henna Kukkonen