Olet täällä

Kestävää kehitystä ja hyvinvointia – mistä ”keke”-viikossa on kyse?

Jaa +

Uutinen | 29.9.2017

Kehitysyhteistyöstä kestävään kehitykseen

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on jo useamman vuoden ajan järjestänyt kehitysyhteistyöviikon, jonka ohjelmaan on kuulunut erilaisia kehitysyhteistyöhön liittyviä tapahtumia. Samalla kansainvälinen ilmapiiri on kokenut muutoksia viime vuosina: kehitysyhteistyön sijasta on alettu puhua enenevissä määrin kestävästä kehityksestä. Kestävä kehitys on kehitysyhteistyötä laajempi käsite, joka kattaa koko joukon erilaisia tekijöitä kestävästä taloudesta ja ympäristön kantokyvystä yksilöllisiin kysymyksiin, kuten terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Kestävän kehityksen periaatteet pohjautuvat YK:n Agenda 2030 -tavoitepatteristoon.

Tänä vuonna TYY seuraa kansainvälistä trendiä. Kehitysyhteistyöviikon sijasta järjestämme kestävän kehityksen viikon 2.-8.10, ystävällisemmin kutsuttuna keke-viikon. Tarkoituksena on tuoda laajalti erilaisia kestävän kehityksen tavoitteita esille kehitysyhteistyöstä inhimilliseen hyvinvointiin. Samalla viikko kulkee vieri vieren yliopiston järjestämän hyvinvointiviikon kanssa. Tapahtumia ovat järjestemässä TYYn kehitysyhteistyö-, ympäristö- ja saavutettavuussiivet.

 

Kestävän kehityksen viikon ohjelma

 

Viikko alkaa maanantaina 2.10. klo 10-12 Reilun kaupan aamiaisella. Aamiainen järjestetään Feeniks-kirjaston ala-aulassa. Aamiainen on ilmainen osallistujille ja sisältää vain Reilun kaupan, eettisesti tuotettuja tuotteita. Myös illalla herkutellaan, sillä klo 18 alkaen Turku-salissa maistellaan hyönteisiä perinteisessä Hyönteisillassa.

Tiistaina tutustutaan eettisesti tuotettuihin viineihin TYYn saunalla. Eettiset viinit -illassa maistelun lisäksi päästään kuulemaan Reilusta kaupasta ja siitä, miksi reilujen tuotteiden suosiminen on kannattavaa.


Keskiviikkona puhutaan kestävän kehityksen pariin työllistymisestä. Kestävä kehitys työllistäjänä -tapahtumassa kuullaan neljältä mielenkiintoiselta puhujalta siitä, miten ja minne voit työllistyä kestävän kehityksen maailmassa. Tapahtuma järjestetään OP Pohjola -salissa. Alkuillasta TYYn jäsenet pääsevät tutustumaan uusiin ihmisiin yli tiedekuntarajojen Uusien kaverien illassa, joka järjestetään Sirkkalan niveltilassa.

Torstaina päästään laittamaan fillarit kuntoon Recykkelin pyöränhuoltotapahtumassa Assarin Ullakon edustalla. Illan menovinkki on Kinokoplan dokumenttielokuva Little Yellow Boots, joka tarjoilee audiovisuaalisen elämyksen muodossa tietoa ilmastonmuutoksesta. Elokuvan ohjaaja John Webster on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin elokuvasta. Lippuja näytökseen saa etukäteen TYYn kansliasta ja ovelta (hinta 5 eur tai Kinokoplan jäsenkortilla 3 eur). Näytös alkaa klo 18.

Jo perinteeksi muodostuneet Eriarvoisuuskahvit järjestetään Kehitysyhteistyösiiven toimesta tänäkin vuonna. Etenkin jos konsepti ei ole sinulle tuttu, suosittelemme hakemaan lounaskahvin ja jälkiruoan Assarin Ullakon edustalta klo 12 alkaen. Illalla keskitytään henkilökohtaiseen hyvinvointiin Aurajoogan lämpöcore-joogassa alennettuun 7,5 euron hintaan. Sitova ilmoittautuminen ja maksu tapahtuu etukäteen Kestävän kehityksen viikon aikana.

Keke-viikon lauantai on omistettu levolle, eli silloin ei ole viikkoon liittyvää ohjelmaa. Sunnuntaina kestävän kehityksen viikon päättää Kårenin kirppis. Kirppikselle osallistujat pääsevät nauttimaan myös muusta kestävään kuluttamiseen liittyvästä ohjelmasta ja tietoiskuista.

 

Mitä: TYYn Kestävän kehityksen viikko

Milloin: 2.-8.10.

Missä: Kaikkialla kampuksella