Olet täällä

Kela: Uusi opiskelija - näin haet tuet Kelasta

Jaa +

Uutinen | 4.7.2017

Onnittelut opiskelupaikasta! Ennen kuin suuntaat ostamaan vihkoja tai tablettia, huolehdi kuntoon opintotuki ja muut etuusasiat: opintoraha, asumistuki, koulumatkatuki ja opintolaina.

1. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, muista ilmoittautua myös oppilaitokseen ja toimittaa kaikki oppilaitoksen toivomat liitteet määräaikaan mennessä. Useimmiten sekä opiskelupaikan vastaanottaminen että oppilaitokseen ilmoittautuminen tapahtuvat Opintopolku.fissä. Sieltä pääset myös jatkamaan suoraan Kelan sivuille hakemaan opiskelijaetuuksia.

2. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijana voit hakea Kelalta opintorahaaopintolainaa sekä yleistä asumistukea. Jo opiskelevat tuttavasi ovat ehkä puhuneet opintotuen asumislisästä, mutta järjestelmä muuttuu elokuun 2017 alussa. Uudessa järjestelmässä etuus on kokonaisuudessaan suurempi useimmille opiskelijoille ja hakuprosessi on yksinkertaisempi. Jotkin asiat ovat muuttuneet hieman, joten älä hämäänny, jos tuttusi neuvoo eri tavalla kuin Kelan sivuilla lukee.

3. Toisen asteen opiskelijana voit edellä mainittujen lisäksi hakea koulumatkatukea. Edellytyksenä on, että koulusi on lyhintäkin reittiä vähintään 10 kilometrin päässä kodistasi ja käyt siellä vähintään neljänä päivänä viikossa. Täytä koulumatkatukihakemus ja vie se kouluusi. Päätös koulumatkatuesta tehdään enintään lukuvuodeksi kerrallaan. Jos kuljet kouluun julkisella liikenteellä, maksat matkalipusta itse useimmiten enintään 43 euroa kuukaudessa. Kela maksaa sen yli menevän hinnan koulumatkatukena joko kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle.

4. Kun olet vastaanottanut opiskelupaikan, voit hakea opintorahaa. Voit täyttää hakemuksen Kelan verkkoasiointipalvelussa. Valtaosalle opiskelijoista opintoraha on 250,28 euroa kuukaudessa, mutta oman opintorahasi suuruuden voit vielä varmistaa laskurilla.

5. Toisen asteen opiskelijan tulee hakea lisäksi opintolainan takausta. Se onnistuu samalla verkkohakemuksella kuin opintorahan hakeminen. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijana saat automaattisesti lainatakauksen, kun saat päätöksen opintorahasta.

6. Opintolaina pitää hakea itse omasta pankista. Useimmilla pankeilla se onnistuu verkkopankissa. Opintolaina on useimmille opiskelijoille 650 euroa kuukaudessa, mutta koko summaa ei ole välttämätöntä nostaa, vaan voit nostaa lainaa sen verran kuin tarvitset. Voit myös muuttaa summaa myöhemmin.

7. Jos olet muuttamassa opintojen takia, kannattaa heti tutustua paikkakunnan asuntotarjontaan. Jotkin oppilaitokset tarjoavat asuntoja, ja monissa kaupungeissa toimii opiskelija-asuntosäätiöitä. Nämä vaihtoehdot kannattaa tutkia, sillä asunnot ovat edullisempia kuin vastaavat asunnot vapailta markkinoilta – ja tuleva kurssikaverisi saattaa asua seinän takana. Voit hakea opiskelija-asuntoa heti, kun olet ilmoittautunut uuteen oppilaitokseesi. Etenkin isoilla paikkakunnilla voi mieluisan asunnon löytäminen olla hankalaa – ja nopeat syövät hitaat!

8. Kun sinulla on asunto, voit hakea asumistukea. Elokuun 2017 alusta suurin osa opiskelijoista kuuluu yleisen asumistuen piiriin, eikä enää opintotukeen sisältyneen asumislisän piiriin. Tukesi suuruuden voit selvittää asumistuen laskurilla. Voit hakea asumistukea Kelan verkkoasiointipalvelussa, ja lisätietoja asumistuen määrästä ja verotuksesta löydät Kelan sivuilta. Muista toimittaa tarvittavat liitteet, kuten vuokrasopimus ja palkkakuitit! Paperisia liitteitä ei tarvitse skannata, jos pystyt ottamaan niistä selkeästi luettavat valokuvat.

9. Monet käyvät opintojen aikana töissä. Muista kuitenkin huolehtia, että omat tulosi eivät ylitä tukien tulorajoja, sillä muuten joudut maksamaan tukia takaisin. Jos nostat opintotukea 9 kuukaudelta vuodessa, voit tienata vuoden aikana 11 850 euroa. Tarkista tukikuukausikohtaiset opintotuen tulorajat Kelan sivuilta. Asumistuessa on myös omat tulorajansa, jotka sinun tulee huomioida.

10. Muista pitää huolta jaksamisestasi ja nauttia opiskelijaelämästä!

Artikkelia varten on haastateltu vastaavaa suunnittelijaa Ilpo Lahtista Kelasta.