Olet täällä

Kela tiedottaa: Myös opiskelija voi saada perustoimeentulotukea

Jaa +

Uutinen | 25.1.2017

Kelan myöntämää perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Myös opiskelijat voivat saada perustoimeentulotukea. Opintotuki on kuitenkin opiskelijan ensisijainen toimeentulon turva.

Opiskelijan on ensin haettava opintotukea eli opintorahaa, opintotuen asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Huomaa, että jos opintolainan saamiselle ei ole estettä, opintolainan kuukausierä lasketaan tuloksesi myös silloin, kun et ole hakenut lainatakausta Kelasta tai opintolainaa pankista.

Oikeus perustoimeentulotukeen

Voit hakea perustoimeentulotukea, jos opintotuki ja muut tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin. Opiskelijana sinulla saattaa olla oikeus perustoimeentulotukeen erityisesti silloin, jos et voi saada opintotukea.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Sinulle ei ole myönnetty opintolainan valtiontakausta, tai et ole saanut opintolainaa pankista.
  • Olet käyttänyt loppuun opintotukiaikasi.
  • Opintotukesi on lakkautettu opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi.
  • Sinulle ei ole myönnetty opintotukea, tai se on lakkautettu muun syyn vuoksi.

Kesäajalla opiskelijan tulee ensisijaisesti hakea kesätöitä tai opiskella. Jos työllistyminen, kesäopintotuki tai muu toimeentulo ei ole mahdollista, voit saada perustoimeentulotukea.

Opiskelusta aiheutuvia erityisiä menoja (esim. lukukausimaksuja, pääsykoe- ja ylioppilaskirjoitusmaksuja sekä opiskeluvälinekustannuksia) voi olla mahdollista kattaa täydentävällä toimeentulotuella, jonka myöntää kunta.

Lisätietoja asiakkaalle:

Näin haet perustoimeentulotukea

Jos sinulla on edellytykset perustoimeentulotuen saamiseen, arvioi ensin perustoimeentulotuen laskurilla, voisitko sitä saada. Jos tuen saaminen on mahdollista, hae sitä Kelan asiointipalvelussa.

Katso videot: