Olet täällä

Kampus ei ole parkkipaikka

Kannanotto | 30.9.2019

Viime viikolla yliopistolaiset yllättyivät, kun selvisi, että Educariumin  ja Calonian välinen metsikkö aiotaan lanata yliopistonmäelle rakennettavan Aurumin parkkipaikoiksi. Rakennuttajana toimii Suomen yliopistokiinteistöt. Katso taustoittava juttu Tylkkäristä.

Me, Turun yliopiston ylioppilaskunta, emme halua, että suunnitelmaa toteutetaan. Kampus ei ole parkkipaikka, päinvastoin, kampuksen tulee olla viihtyisä ja vehreä yhteisön sydän. 

Turun yliopisto korostaa monin tavoin kehittävänsä toimintaansa ympäristöarvoja kunnioittaen, esimerkiksi yliopiston strategiassa 2020-2030 kestävä kehitys tulee olemaan läpileikkaava teema. Parkkipaikkojen lisääminen keskelle kampusta on hyvin ristiriitainen tapa näyttää, että olemme kestävä yhteisö. Opiskelija tai henkilökunnan jäsen voi lunastaa itselleen parkkipaikan kahdeksallatoista eurolla kuukaudessa. Hinta on todella alhainen, jopa alle parkkipaikoista aiheutuvien kustannusten.  Yliopisto siis tukee rahallisesti autoilla liikkuvia yliopistoyhteisön jäseniä. Fölin kuukausikortti on aikuiselle viisikymppiä, olisiko aika alkaa tukea kestäviä tapoja kulkea matkat yliopistolle?

TYYn linjapaperin mukaan kampusalueen liikennettä tulee kehittää kevyen liikenteen ehdoilla. Kuinka paljon parkkipaikkoja kampusalueelle ylipäänsä tarvitaan? Turun yliopistossa on 3500 henkilökunnan jäsentä ja parkkipaikkoja on jo tällä hetkellä 1200. Kun kävelee kampusalueen poikki, monet parkkipaikoista ovat tyhjillään. Pyöräparkit sen sijaan ovat aina täynnä. 

Mielestämme kaikkein suurin ongelma suunnitellussa parkkipaikassa on sen sijainti keskellä alakampusta ja sen vaikutukset kampusviihtyvyyteen. Kampuksen reunoilla, kuten Assistentinkadulla, on riittävästi tilaa yksityisautoille. Assistentinkadun parkkipaikkaa olisi mahdollista laajentaa, ja se sijaitsee noin 200 metrin etäisyydellä suunnitellusta parkkipaikasta. Vehreät alueet lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Kampusta tulee kehittää ihmisten, ei yksityisautojen ehdoilla. Turun yliopistoon tulee perustaa kampuskehityksen ohjausryhmä, jotta kampusta voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti ja kestävällä tavalla.

Suomen yliopistokiinteistöjen suunnitelma parkkipaikasta Educariumin ja Calonian väliin voidaan vielä pysäyttää. Uusien parkkipaikkojen rakentamisen tarve tulee arvioida uudelleen, ja vanhoja käytänteitä parkkipaikkoihin liittyen tulee uudistaa aidosti kestävän yliopistoyhteisön luomiseksi. 

TYY tukee 2.10.2019 järjestettävää “Puistoprotesti: Ei parkkipaikkaa Caloniankujan puistoon” -tapahtumaa.  Adressin voi lukea ja allekirjoittaa täällä.

Suomen yliopistokiinteistöt ja Turun yliopisto järjestävät keskustelutilaisuuden 4.10.2019, jota ennen pysäköintialueen rakentamista ei aloiteta. Linkki kutsuun ja uutiseen Turun yliopiston Intranetissa.

TYYn hallitus,

Sini Saarinen
hallituksen puheenjohtaja
tyy-pj(at)utu.fi
+358 45 3205125

Otto Elomäki

Sofia Engblom

Risto Jokinen

Ville Keränen

Jeremi Nyyssönen

Johanna Pohjonen