Olet täällä

Järjestöesittelyssä Turku Swing Society: Swing-tanssi on yhteisöllinen hyvän mielen harrastus

Uutinen | 28.1.2020

Paritanssi tuo monelle mieleen kukkamekot, vaihtoaskeleen ja tiukat sukupuoliroolit. Se voi kuitenkin olla myös jotain aivan muuta.

"West coast swing ei ole niin kaavamaista, kuin monet muut tanssilajit. Musiikkia pääsee tulkitsemaan", kertoo matematiikan opiskelija Maria Mylläri, joka on harrastanut lajia reilun vuoden ajan.

West coast swing eli tuttavallisemmin westi on laji, joka elää ja kehittyy jatkuvasti. Jokainen tanssija tekee siitä omannäköistään.

Koukuttava laji

"Kaikki ovat aina iloisia. Kukaan ei suutu, vaikka tekisi virheitä ja törmäilisi", Mylläri kuvailee tanssiseura Turku Swing Societyn viikkotuntien tunnelmaa. Hän myöntää koukuttuneensa monipuoliseen lajiin nopeasti.

Samoin kävi tietojenkäsittelytiedettä opiskelevalle Santtu Hietamäelle, joka alkuun epäili, ettei tanssi ole ollenkaan hänen juttunsa. "Tanssi on tyttöystävälle niin iso asia, että minunkin oli pakko kokeilla. Sitten tykkäsinkin siitä. Nyt vuoden harrastamisen jälkeen harjoittelen jo kotonakin."

West coast swingissä mies ei yksiselitteisesti vie ja nainen seuraa, vaan tanssi luodaan yhdessä sellaiseksi, joksi se juuri sillä kerralla juuri sen parin tulkitsemana muotoutuu. Vientivuoro voi vaihtua lennosta. Ylipäätään ei puhuta miehistä ja naisista, vaan viejistä ja seuraajista. Swing-treeneissä ja tanssibileissä kaikenlaiset parit ovat arkipäivää.

"Roolia voi vaihtaa kesken kaiken. Meidän alkeiskurssimme jälkeen kolme viejää meni seuraavalle kurssille seuraajiksi", Mylläri kertoo.

Kaikkien tanssiseura

Turku Swing Society järjestää viikkotunteja paitsi west coast swingistä, myös lindy hopista ja argentiinalaisesta tangosta. Lindy hop on westiä vanhempi ja vauhdikkaampi laji, argentiinalainen tango puolestaan tarjoaa tunnelmaa ja haastaa tekniikallaan.

"Lisäksi järjestetään workshoppeja, teemaviikonloppuja, bileitä, flashmobeja ja esityksiä. Olemme esimerkiksi olleet kahtena viime taiteiden yönä esiintymässä Tanssistudio Flamassa", TSS:n viime vuoden varapuheenjohtaja Teemu Kankaanpää luettelee. Hän on ehtinyt kahden vuoden aikana kokeilla kaikkia kolmea TSS:n tarjoamaa lajia. "Tanssi on minulle tapa rentoutua. Olen oppinut itseilmaisua ja saanut uusia ystäviä."

Kaikki kolme kehuvat saaneensa tanssilta paljon. Ystävät ja yhteisöllisyys ovat iso osa harrastusta, ja liikunta hoituu siinä sivussa kuin huomaamatta.

"Tämä hyödyttää myös muun urheilun harrastamista, koska kehotietämys lisääntyy", lentopalloa pelaava Hietamäki kertoo.

Mylläri puolestaan kehuu tanssin olevan hyvää vastapainoa opiskelun istumiselle. "Tanssista saa hyvää mieltä ja piristystä päivään. Viime syksy oli minulle henkisesti raskas. Tanssitunnilla tuli aina puolessa tunnissa onnellisuuden tunne."

Tanssimaan oppii tanssimalla

Turku Swing Society haluaa olla kaikkien tanssiseura, ja siksi aloittamisen kynnys pidetään mahdollisimman matalana. Kaksi kertaa vuodessa ennen kauden alkamista pidetään ilmainen kokeilupäivä, jossa on tarjolla maistiaiset kaikista seuran lajeista. Muitakin kokeilumahdollisuuksia on pitkin vuotta.

Tänä keväänä lajikokeilupäivä on sunnuntaina 2.2. Lisäksi kauden ensimmäisen viikon viikkotunnit ovat ilmaisia. Kokeiluviikko on viikolla 6. Kurssipaikka kannattaa silti varmistaa ilmoittautumalla.

Harrastuksen aloittamisen kynnys pyritään pitämään muutenkin matalana. Alkeistunneille tullessa ei tarvitse osata vielä mitään, ja varusteeksi riittää juomapullo. Tanssikenkiinkään ei tarvitse heti investoida, vaan aloittaa voi sukkasillaan.

Kursseille ei tarvitse tulla oman parin kanssa. Paria vaihdetaan jatkuvasti, ja monen erilaisen parin kanssa harjoittelu on hyväksi oman tanssin kehitykselle.

Heti harrastuksen alusta lähtien kannattaa käydä paitsi tunneilla, myös tanssibileissä. Tanssimaan oppii vain tanssimalla, ja uudet otetaan mukaan porukkaan.

"Swing-bileissä uusiin ihmisiin suhtaudutaan uteliaasti ja haetaan tanssimaan", Mylläri kertoo.

Pukeutumisestakaan ei kannata stressata. Mylläri tanssii mekoissa, mutta ne kuuluvat hänen tyyliinsä muulloinkin. Swingiä sopii jokaisen tanssia juuri siinä asussa, joka parhaalta tuntuu.

"Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimista kyllä arvostetaan, koska tanssiessa ollaan parin kanssa lähekkäin", Kankaanpää huomauttaa.

Tanssimisen aloittaminen ei vaadi edes hyvää fyysistä kuntoa. Tanssi ei ole raskasta urheilua, mutta siitä voi kyllä halutessaan tehdä sellaista. Harrastamisen tapoja on monia. Monet westitanssijat ovat innostuneet kilpailemaan, mutta se ei missään tapauksessa ole harrastamisen edellytys. Perusteillakin pärjää oikein hyvin.

Ilmainen kokeilupäivä 2.2.:

13:00-13:45 Lindy hop
14:00-14:45 West coast swing
15:00-16:00 Argentiinalainen tango

Lue lisää

Lisäksi:

► Ilmainen lindy hop -kokeilukerta 3.2. kello 18

Ilmainen West coast swing -kokeilukerta 3.2. kello 19.30

► Ilmainen argentiinalaisen tangon -kokeilukerta 6.2. kello 19.30

Turku Swing Society Facebookissa