Olet täällä

Innostavaa lukuvuoden alkua!

Uutinen | 6.9.2017

TYYn hallituksen puheenjohtaja Miika Tiainen piti kaksi puhetta avajaispäivänä tiistaina 5.9.2017. Toinen puheista pidettiin avajaiskarnevaaleissa ja toinen yliopiston virallisessa avajaistilaisuudessa. Voit lukea molemmat puheet alta.

Katso myös Lounais-Suomen uutisten juttu Turun yliopiston avajaiskarnevaaleista: https://areena.yle.fi/1-4222632 (kohdasta 3:58).

TYYn hallituksen puheenjohtaja Miika Tiaisen puhe Turun yliopiston avajaisissa

Arvoisa Rehtori, hyvät kutsuvieraat, rakas yliopistoyhteisö.

"Maan hallituksen viime perjantainen päätös nostaa yliopistojen rahoitusta vain 20 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta kertoo karua kieltä siitä, että valtioneuvosto ei pysty olemaan rehellinen itselleen yliopistolaitoksen suhteen. Se haluaa lisää laatua, kansainvälistä huipputasoa tutkimuksessa ja koulutuksessa, muttei ole valmis rahoittamaan sitä." Näin summasi yliopiston kohtaamia haasteita ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Eric Carver päivälleen tasan kymmenen vuotta sitten.

Ajat ovat totisesti muuttuneet ja totisesti eivät. Edelleen halutaan lisää laatua ja vahdataan rankingejä silmä kovana, mutta vähäisten lisäpanostusten sijasta yliopistomme joutuu painimaan leikkausten kanssa. Turun yliopiston perusrahoituksen taso on tänä vuonna yli 14 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015. Leikkaukset ovat johtaneet hallinnon sopeutustoimiin: tämä on kiristänyt hermoja läpi yhteisön.

Akateemisella henkilökunnalla on huoli hallinnon tehtävien siirtymisestä jo ennestään kiireisen opetus- ja tutkimustyön keskelle. Hallintohenkilökunta taas itse elää tällä hetkellä myllerrystä, joka koostuu uusien työtehtävien opettelusta, uusista työpisteistä ja epävarmuudesta uusia toimintatapoja kohtaan. Helppoa ei ole yliopiston johdollakaan: on tasapainoteltava opetus- ja kulttuuriministeriön epärealististen tavoitteiden ja oman yhteisön hyvinvoinnista huolehtimisen välillä. Yleinen epätietoisuus heijastuu ja aiheuttaa epävarmuutta myös meille opiskelijoille, vaikka suurimmat muutokset tapahtuvatkin meiltä näkymättömissä.

Muutosten, paineen ja epämääräisen profilaatiohölinän keskellä tarvitaan rohkeutta pitää kiinni periaatteista. Pidetään kiinni siitä, mikä on meille arvokasta ja tärkeää. Monialaisuus on koodattuna tämän yliopiston DNA:han. Ei anneta tilaa sille keskustelulle, jossa aloja tai ryhmiä asetetaan toisiaan vastaan, vaan arvostetaan omaa ja muiden tekemää työtä.

Yksi asia on varmaa: meidän täytyy tukea toisiamme. Kuten rehtori hyvin avajaiskarnevaaleissa totesi: otetaan tämän lukuvuoden kantavaksi teemaksi huolenpito ja toisistamme välittäminen. Paras paikka työskennellä ja opiskella tehdään yhdessä. Olemme yksinäisiä saaria meressä tasan niin kauan, kunnes vaivaudumme rakentamaan sanoista siltoja toistemme luo. On kuultava se, mitä muilla on sanottavana.

Kukaan ei ole ajatustenlukija. Siksi kuuntelun lisäksi yhtä tärkeää on puhua omista tarpeistaan ääneen. Jos rakentava keskustelu ja yliopistomaailmaan oleellisesti kuuluva debatti typistyy vain kahvipöydissä tai virtuaalimaailmassa tapahtuvaksi kyräilyksi, ei mikään todellisuudessa muutu. Tämä pätee kaikkiin yhteisön jäseniin. On helppo kääriytyä omaan kuplaansa ja uskotella itselleen, että nuo tuolla eivät kuitenkaan ymmärrä tai noita tuolla ei kuitenkaan kiinnosta. Tiedän, että on raskasta ja pelottavaakin asettaa itsensä alttiiksi kritiikille. Asioiden muuttaminen vaatii kuitenkin vaivannäköä ja oman ajattelun ravistelua: sen muutaman ekstra-askeleen ottamista pois itselle helppojen asioiden parista.

Yliopisto on ainutlaatuinen yhteisö, josta olennaisen osan muodostavat opiskelijat. Viime aikoina opiskelijoiden jaksaminen ja hyvinvointi on kuitenkin puhututtanut niin mediassa kuin yliopiston tasolla. Opintotuen leikkaukset, opintojen aikaisen työssäkäynnin suuri merkitys sekä kasvava paine nopeaan valmistumiseen korostavat opiskelukyvyn ylläpitämisen merkitystä. Tähän paineeseen vastataksemme meidän on yhdessä löydettäviä uusia joustavia toimintatapoja ja tuen muotoja. 

Hyvät kuulijat: Turun yliopiston ylioppilaskunta täyttää tänä syksynä 95 vuotta. Ylioppilaskunta haluaa olla merkittävässä asemassa mukana kehittämässä yliopistoa. Me opiskelijat emme ole materiaa tai ainesta, eikä ylioppilaskunnan ääni ei ole asiakkaan ääni: se on yhteisön jäsenen ääni. Haluamme kantaa vastuuta siitä, että kokonaisuus toimii – ei vain opiskelijoiden vaan koko yliopistoyhteisön kannalta. Kutsun teidät jatkamaan vahvaa yhteistyötä ylioppilaskunnan kanssa myös jatkossa.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan puolesta toivotan koko yliopistoyhteisölle voimia ja uskoa omaan työhön ja sen merkitykseen, kriittistä ja tarkkaavaista yhteiskunnallista henkeä sekä kaikin puolin erinomaista ja valoisaa alkanutta lukuvuotta!

TYYn hallituksen puheenjohtaja Miika Tiaisen puhe avajaiskarnevaaleilla

Hyvä yliopistoväki, rakkaat opiskelijat,

Akateemisessa kalenterissa syksy on uusien alkujen aikaa. Edellisen lukuvuoden muistot alkavat haalistua mutta sen opetukset toivottavasti säilyvät vielä pitkään. Nyt syksyn kynnyksellä kampuksen täyttää uudenlainen elämä ja innostunut vilinä, jonka tuovat mukanaan 2000 uutta opiskelijaa. Ehkä ripaus siitä energiasta ja innostuksesta tarttuu taas myös meihin muihinkin yhteisön jäseniin.

Eilen 4.9. monen opiskelijan tilille siirtyi ensimmäinen leikattu opintotuki. Nyt aloittavat opiskelijat liittyvät osaksi samaa yliopistoyhteisöä. Sen todellisuus on kuitenkin muuttunut viime vuosina. Viimeaikaiset poliittiset päätökset ovat kertoneet viestiä siitä, että opinnot tulisi suorittaa mahdollisimman nopeasti. Nopeammin, tehokkaammin, vähemmällä rahalla ja pienemmillä joustoilla – siinä on maamme johdon resepti meille yliopistolaisille.

Minun viestini on erilainen: Olkaa rohkeita ja uteliaita, ottakaa ilo irti akateemisesta vapaudesta ja selvittäkää, mitä kaikkea opiskeluaika voi teille tarjota. Kaikkia tulevaisuudessa tarvittavia taitoja ei nimittäin opi tutkinnosta, oli se miten laadukas tahansa. Eikä se ole tarkoituskaan, vaan oma tiensä täytyy löytää itse. Jos siltä tuntuu, lähtekää mukaan esimerkiksi järjestöjen toimintaan, hyödyntäkää monialayliopiston mahdollisuudet sivuaineissa – ja tehkää juuri sitä, mikä innostaa teitä eniten. Tulevaisuus on valoisa, jos uskomme itse siihen.

Ylioppilaskunta täyttää tänä syksynä 95 vuotta. Sen vuoksi syksy on pullollaan erilaisia traditioita ja tapahtumia. Itse olen ehkä eniten innoissani ylioppilaskunnan uudesta juhlatilasta eli Q-talosta, joka paikkaa osaltaan opiskelijakulttuurin kärsimää kroonista tilapulaa. Tila avataan tämän viikon torstaina - tervetuloa vierailemaan myös sinne!

Toivotan kaikille mukavaa avajaispäivää ja innostavaa lukuvuoden alkua!