Olet täällä

Hyvältä opintojaksolta saa hyödyllisiä taitoja

Uutinen | 26.4.2016

Nyt etsitään vuoden opintojaksoa 2016. Omaa ehdokasta pohtiessa voi tutustua viime vuonna palkittuun vuoden 2015 opintojaksoon. Lääketieteen tohtorikoulutettaville tarkoitettu ”English: Oral Presentation Skills” on vastuuopettaja Mike Nelsonin ja opiskelijoiden yhteinen projekti.

Turun yliopiston avajaiskarnevaaleissa palkitaan vuoden opettaja sekä opintojakso. Valinnan tekevät yliopisto ja ylioppilaskunta yhdessä. Viime vuonna vuoden opintojaksona palkittiin kielikeskuksen johtajan Mike Nelsonin kurssi ”English: Oral Presentation Skills”.

– Valinta tuli minulle täysin yllätyksenä, mutta se oli paras palaute, jonka opettaja voi saada, muistelee Nelson. – Opettajana yritän aina tehdä parhaani ja olen panostanut tähän kurssiin. On hienoa, että se on tuottanut tulosta.

Nelson peri opintojakson kollegaltaan tullessaan opettamaan englantia Turun yliopiston kielikeskukseen. Runko oli jo osittain valmis, mutta Nelson on muokannut ja kehittänyt opintojaksoa vuosien varrella. Lääketieteen jatko-opiskelijat pitävät opintojaksolla esitelmiä omasta tutkimusaiheestaan, kehittävät esiintymistaitojaan ja oppivat puhumaan erilaisille yleisöille.

– Aluksi monet jännittävät esiintymistä, mutta kurssilla pyritään luomaan turvallinen ilmapiiri, Nelson kertoo. – Rohkaisen opiskelijoita tekemään virheitä kurssilla, jolloin samoja virheitä ei tarvitse tehdä esimerkiksi kansainvälisessä konferenssissa. Monet saavat kurssilla itsevarmuutta esiintymiseen.

Nelson kuvailee opintojaksoa opiskelijoiden ja opettajan yhteiseksi projektiksi. Opetussuunnitelma on avoin, opettaja antaa raamit, mutta opiskelijat itse rakentavat sisällön. Kaikki osallistuvat palautteen antoon ja myös Nelson on oppinut paljon vuosien varrella.

Taitoja työtä ja elämää varten

Kun Mike Nelson siirtyi Turun yliopiston kielikeskuksen johtajaksi vuonna 2010, hän halusi edelleen opettaa ”English: Oral Presentation Skills” -opintojaksoa sekä sen kanssa vuorottelevaa ”Advanced Acdemic Writing”-opintojaksoa. Niiden myötä Nelson säilyttää myös tuntuman opetukseen.

– Opiskelijat ovat aina olleet motivoituneita ja opintojaksot ovat olleet hyvä kokemus myös minulle. Se varmasti välittyy opiskelijoille, Nelson pohtii.

Esiintymistaidot ovat Nelsonin mukaan elämäntaito, jota opiskelijat tarvitsevat varmasti myös opintojen jälkeen. ”English: Oral Presentation Skills” -opintojaksolla opiskelijat voivat verkostoitua keskenään ja oppia toistensa tutkimuksista.

Yksi näkyvimpiä muutoksia opintojaksolla on ollut tekniikan kehittyminen. Ennen opiskelijat toivat omat VHS-kasettinsa presentaatioiden videoimista varten. Nykyään esitykset kuvataan digitaalisesti ja tallennetaan yliopiston Dreambroker-videopalveluun, jossa opintojakson osallistujat voivat katsoa ja analysoida niitä.

– Digitaalinen lukutaito on tärkeää. Haluan, että kielikeskuksen opetuksessa käytetään digitaalisia menetelmiä, jotta luokkaopetus ei eroaisi työelämästä, Nelson sanoo.

Millainen on vuoden 2016 opintojakso?

Nyt on aika ehdottaa seuraavaa vuoden opintojaksoa. Onko sinun oppiaineessasi, laitoksellasi tai tiedekunnassasi opintojaksoa, joka jäi hyvin mieleen? Toimiiko jokin työelämä- tai harjoittelukokonaisuus erityisen hyvin?

Vuoden 2016 opintojaksoa valittaessa huomioidaan vuorovaikutteinen, innostava ja hyvää opiskeluilmapiiriä edistävä opetus. Erityisenä painopisteenä huomioidaan monipuoliset ja oivaltavat opetus- ja arviointimenetelmät. Opintojakso voi olla pieni muutaman opintopisteen suoritus tai suurempi moniosainen kokonaisuus. Ennen kaikkea haetaan opintojaksoa tai -kokonaisuutta, joka on mielekäs ja kannustava sekä opettajalle että opiskelijalle ja jossa toteutuu yhteisöllisyys. Hyvä opintojakso tai -kokonaisuus mahdollistaa esimerkiksi molemminpuolisen palautteen antamisen ja sen hyödyntämisen.

Ehdotuksen voi tehdä vähintään kaksi opiskelijaa, TYYn järjestö, vähintään kaksi henkilökunnan jäsentä tai yliopiston yksikkö. Valintamahdollisuuksia parantaa se, että esitys on opiskelijoiden ja henkilökunnan yhdessä tekemä. Vuoden opintojakson valitsevat Turun yliopiston rehtori ja ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja opintoasiainneuvoston ja ylioppilaskunnan esityksistä.

Hakuaikaa on jatkettu. Ehdotuksia vuoden opettajaksi ja vuoden opintojaksoksi voi esittää sähköisellä lomakkeella sunnuntaihin 15.5.2016 klo 23.59 mennessä.

Tarkemmat kriteerit ja ohjeet löytyvät hakulomakkeista.

Lue myös vuoden 2015 opettajan maantieteen yliopistonlehtori Sanna Mäen ajatuksia opettajuudesta.