Olet täällä

Elokuvan ystävät kuulolle – Kinokoplan syyssarja alkaa taas 1.10.

Uutinen | 19.9.2017

TYYn elokuvakerho Kinokoplan syyssarjaan on tänä syksynä jälleen valikoitunut toinen toistaan hienompia elokuvia. Sarjan aloittaa kolminkertainen Oscar-voittaja Moonlight.

Valot himmenevät, osa yleisöstä vääntelehtii penkeissään jännittyneesti. Projektori surraa käyntiin. Tunnelma on tuttu Kinokoplan jo ennestään tunteville elokuvan ystäville. Kinokopla toivottaa myös uudet elokuvista kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi.

Tänä vuonna syyssarjassa esitetään elokuvia maailman laidasta laitaan. Sarjan aloittaa yhdysvaltalainen kriitikoiden ja elokuvayleisön ylistämä ohjaaja-käsikirjoittaja Barry Jenkinsin Moonlight.

Sarjan muut elokuvat tulevat saksalaisilta, suomalaisilta, japanilaisilta, iranilaisilta, ranskalaisilta, ja eteläkorealaisilta tekijöiltä. Sarjan suomalaisedustus, Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen, on Sakari Kuosmasen, Sherwan Hajin ja Kati Outisen tähdittämä, pakolaiskriisiä ohjaajalle ominaiseen lakoniseen tyyliin käsittelevä elokuva. Se voitti Berliinin elokuvajuhlien palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Viihdettä suurempaa

Kinokoplan puheenjohtaja Axel Ojala luonnehtii syyssarjan elokuvia ja kerhon toimintaa:

"Olemme pyrkineet syyssarjan elokuvavalinnoissamme laatuun - taiteen 'laatu' on kylläkin hyvin subjektiivisesti määriteltävä esteettinen käsite. Ilmeeltään selvästi kaupallisia Hollywood-suurtuotantoja olemme pyrkineet välttämään. Vanhoja elokuvia meillä oli taannoin sarjassa, mutta ne ovat karsiutuneet pois viime vuosina, nähdäkseni vähäisistä kävijämääristä johtuen. Sarjan lisäksi järjestämme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan myös yksittäisiä vanhojen elokuvien näytöksiä, kuten 3.12. järjestettävä elokuvanäytös, jossa näytämme pari suomalaista klassikkoelokuvaa."

Ojalalle elokuva onkin pelkkää viihdettä paljon suurempaa:

"Henkilökohtaisesti haluan yrittää tuoda elokuvaa tunnetuksi ennen kaikkea taiteenlajina, en viihteen muotona. Toki taide monipuolisimmillaan voi myös viihdyttää, mutta se ei lukeudu mielestäni taiteen pääfunktioon. Itse haluaisin korostaa taiteen humaanista ja eettistä, ihmistä lähemmäksi toista ihmistä tuovaa funktiota - taide lisää empatiaa. Syvin elokuvataide ei päästä katsojaa helpolla."

Ojala kuitenkin haluaa korostaa, että Kinokoplan syyssarjaa ei ole onneksi rakennettu vain hänen omien preferenssiensä pohjalta, vaan sarjassa on pyritty monipuolisuuteen.

"Oma elokuvamakuni kun painottuu vanhoihin klassikkoelokuviin ja suosikkielokuvantekijöitäni ovat vain muutaman esimerkin mainitakseni Ingmar Bergman, Antonioni, Tarkovski, Wenders, Paul Schrader ja Charlie Kaufman. Yli-innokkaana cinefiilinä haluan vielä lopuksi julistaa godardilaisittain, että elokuva 'on totuutta 24 kertaa sekunnissa'", hän tunnelmoi.

Sarjakortteja vielä jäljellä, mutta ole nopea

Syksyn elokuvasarjan näytöspaikka on Logomon MOVE 2 -elokuvasali. Salissa on täysiveroinen valkokangas, laadukas elokuvaprojektori, hyvä äänentoisto ja mukavat istuimet, jotka kaikki tekevät oikeutta Kinokoplan laadukkaille elokuvavalinnoille.

Elokuvat näytetään sunnuntaisin kahdessa näytöksessä, kello 17 ja kello 20. Vaaleanpunainen sarjakortti käy aiempaan ja vaaleansininen jälkimmäiseen näytökseen.

Sarjakortteja myydään TYYn kansliassa, Bar Kukassa ja Kirjakahvilassa hintaan 24 euroa. Opiskelijat voivat lunastaa oman sarjakorttinsa alennettuun hintaan 22 euroa. Sarjakortin voi lunastaa itselleen käteisellä ja siihen sisältyvät kaikki yhdeksän elokuvaa. Kortin hankkimalla saat myös aimo annoksen aitoa elokuvatunnelmaa.

Yksittäisen näytöslipun voi lunastaa itselleen viidellä eurolla paikan päällä kymmenen minuuttia ennen elokuvan alkua. Huomaathan, että ennen yksittäislipun ostamista on liityttävä Kinokoplan jäseneksi hintaan yksi euro.

Syksyn elokuvat

1.10. - Jenkins: Moonlight (Yhdysvallat, K12)
8.10. - Jarmusch: Paterson (Yhdysvallat, Ranska, Saksa, K7)
15.10. - Ade: Isäni Toni Erdmann (Saksa, Itävalta, K12)
22.10. - Kaurismäki: Toivon tuolla puolen (Suomi, K12)
29.10. - Shinkai: Your Name (Japani, K7)
5.11. - Scorsese: Silence (Yhdysvallat, K16)
12.11. - Farhadi: The Salesman (Iran, Ranska, K12)
19.11. - Park: The Handmaiden (Etelä-Korea, K16)
26.11. - Scheinert: Swiss Army Man (Yhdysvallat, Ruotsi, K12)

Kinokopla on vuonna 1965 perustettu elokuvakerho, joka pyrkii tuomaan elokuvaelämyksiä edullisesti ja monipuolisesti turkulaisten saataville.

Lisätietoa sarjan elokuvista ja Kinokoplasta

http://kinokopla.fi

https://www.facebook.com/kinokopla

https://twitter.com/Kinokopla

https://www.instagram.com/kinokopla