Olet täällä

Ei menny niinku Strömsös? – ota yhteyttä oikeusaputoimikuntaan!

Uutinen | 6.3.2020

Turun yliopiston oikeusaputoimikunta tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa TYYn, TUOn ja ÅAS:n jäsenille.

Kevät tulee kovaa vauhtia, ja niin tulevat myös kesätyöt ja niiden myötä mahdolliset muutot paikkakunnalta toiselle. Erilaisia oikeudellisia kysymyksiä liittyy moniin arkipäiväisiin asioihin, kuten esimerkiksi uuden tietokoneen ostamiseen, työsopimuksen allekirjoittamiseen, vuokrasopimuksen irtisanomiseen sekä myös vuokra-asunnon alivuokraamiseen. Kaikki ei aina kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä, ja usein on parempi olla liian varma kuin vähääkään epävarma. Monille, etenkin opiskelijoille, saatetaan tarjota kohtuuttomia vuokraehtoja lainvastaisesti (laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetään esimerkiksi, että takuuvuokraa ei saa sopia yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaksi).

Asioista on kuitenkin helppo varmistua kysäisemällä apua oikeusaputoimikunnalta. Vaikka jokin lakipykälä sanoisi asian melko suoraan, sen tulkinta voi olla monimutkaisempaa, oikeuskäytäntö voi tarkentaa asiaa, taikka sen lisäksi voi olla muita lakipykäliä, jotka saattavat muodostaa poikkeuksen tai jopa kumota kyseisen lakipykälän. Monissa tapauksissa kokonaisuuteen vaikuttavat niin monet eri asiat, että asian oikeaoppinen hahmottaminen vaatii oikeudellista osaamista. Sen vuoksi onkin suositeltavaa ottaa aina yhteyttä toimikuntaan, mikäli vain vähänkin siltä tuntuu.

Toimikunnan oikeustieteen opiskelijat ovat valmistautuneet auttamaan juuri sinua! Mieluummin kysyy varmuuden vuoksi kuin ei kysyisi ollenkaan. Oikeusaputoimikunnan oikeudellinen neuvonta on täysin maksutonta opiskelijoille, ja suosittelemme lämpimästi hyödyntämään tätä mahdollisuutta opiskelujen aikana. Voit olla yhteydessä oikeusaputoimikuntaan myös ei-ajankohtaisten asioiden tiimoilta, kuten esimerkiksi tulevaisuudessa häämöttävän avioehtosopimuksen solmimisen tai vaikka sukulaisen perunkirjoituksen.

Tarvitsetko oikeudellista neuvontaa? – oikeusaputoimikunta päivystää keskiviikkoisin klo 18-20 TYYn toimistolla

Mikäli et ole varma, onko pulmasi oikeudellinen vai ei, kannattaa olla siitä huolimatta yhteydessä oikeusaputoimikuntaan. Oikeusaputoimikunta myös ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin.

Oikeusaputoimikunnan tavoitat seuraavasti:

 1. tule paikan päälle päivystysaikana, joka on keskiviikkoisin klo 18-20, TYYn toimistolla (Rehtorinpellonkatu 4 A, 1. kerros)
 2. soita päivystysaikana numeroon 045 843 3428
 3. laita sähköpostia osoitteeseen tyy-oikeusapu@utu.fi (myös lukukausien ulkopuolella)

Tärkeitä tietoja toimikunnan neuvontaan liittyen:

 • Ottaessasi yhteyttä toimikuntaan, listaa ylös asiasi tiedot mahdollisimman yksityiskohtaisesti (mitä tarkalleen on tapahtunut ja milloin, mikä asiassa mietityttää jne.)
  • Käsittelemme luottamuksellisesti antamasi tiedot
  • Kysymme lisätietoja, mikäli se on tarpeellista. Joten älä huoli, vaikka et tietäisi, mikä kaikki on asian kannalta relevanttia. Me pidämme siitä huolen.
 • Huomioithan, että päivystykseen tulevan on osoitettava olevansa oikeutettu oikeusapuun näyttämällä opiskelijakorttinsa tai vastaavan todistuksen opiskelustaan Turun yliopistossa, Åbo Akademissa tai Turun ammattikorkeakoulussa. Mikäli otat meihin yhteyttä sähköpostitse, lähetä sähköpostiviestisi yliopiston tai korkeakoulun tarjoamasta sähköpostiosoitteesta.
 • Huomioithan, ettei oikeusaputoimikunta anna rikosoikeudellista tai vero-oikeudellista neuvontaa eikä laadi asiakirjoja asiakkaalle edes välillisesti.
  • Kaikissa muissa eteen tulevissa oikeudellisissa ongelmissa voi rohkeasti kääntyä oikeusaputoimikunnan puoleen. Me neuvomme sinua parhaan kykymme mukaan!
 • TYYn neuvontalakimies päivystää TYYn toimistolla tiistaisin klo 18-19 ja hänet tavoittaa paikanpäältä ja puhelinnumerosta 045 843 3428 päivystysaikana.

Pidetään yhdessä huolta oikeuksistasi!