Olet täällä

Edaattorit kertovat, miksi kannattaa lähteä ehdolle edustajistovaaleissa

Jaa +

Uutinen | 10.10.2017

Vielä ehdit ehdolle TYYn edustajistovaaleissa. Ehdokasasettelu päättyy 11.10. kello 12.

Ohjeet ehdolle asettumiseen löydät osoitteesta tyy.fi/vaalit

Edaattorimme eri edustajistoryhmistä kertovat, miksi edustajistoon kannattaa lähteä mukaan ja jakavat parhaita muistoja edustajistokausiltaan.

Lassi Laine

Se kaikki, mitä olen oppinut ylioppilaskunnassa, on ollut paljon enemmän kuin millään luennolla tai missään pienryhmäopetuksessa voi saada. Se on lähtökohtaisesti ruohonjuuritason oppia siitä, miten yhteiskunta ja demokraattinen päätöksenteko toimivat työpaikoilla, kunnissa tai valtiossa.

Opiskelijapolitiikassa täytyy oppia haastamaan omaa näkemystään, sillä ihmiset ovat moniäänisiä. Mitä enemmän oppii tuntemaan erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä, sitä helpommin pystyy ymmärtämään seuraavaa vastaantulijaa, oli kyseessä sitten esihenkilö, alainen, kollega tai asiakas.

Politiikka ja kaikki järjestötoiminta vie sen verran aikaa kuin siihen on itse valmis panostamaan. TYYn edustajistovaalit ovat kuitenkin vain kahden vuoden välein, ja jos et lähde ehdolle nyt, tulee seuraava mahdollisuus vasta parin vuoden päästä. Tekemällä oppii ja kokeneemmat ryhmäläiset ovat aina tukena.

Parasta edustajistossa toimimisessa on ollut se, mitä olen oppinut itsestäni, keihin kaikkiin tutustunut ja millaisiin tilanteisiin tämän kautta joutunut ja päässyt. Edarissa oppimani asiat ovat vieneet minut myös kaupunginvaltuustoon.

Pekka Rantala

Jo pelkällä edustajistovaaliehdokkuudella pääsee oppimaan paljon vaaleista, demokratiasta ja ylioppilaskunnan toiminnasta. Ehdokkuuden aikana pääsee myös osallistumaan mielenkiintoisiin keskusteluihin opiskelijoiden arjesta. Mikäli tulet valituksi, pääset tutustumaan monipuolisesti erilaisiin opiskelijoihin aidosti tiedekuntarajat rikkovassa edustajistossa. Edustajistotoiminnassa kuulet monenlaisia ajatuksia ja mielipiteitä, opit ymmärtämään ihmisiä ja niitä lähtökohtia, joista he muodostavat kantojaan. Tutuiksi tulevat myös sujuvat kokouskäytännöt.

Minulle kulunut edustajistokausi on ollut aikaa, jolloin olen ymmärtänyt ehkä laajemmin yhteistyön merkityksen niin edustajiston sisäisesti kuin myös sen ulkopuolella. Parasta ja hauskinta on ollut työstää ajatuksia ja aloitteita TYYn ja Turun ylioppilaslehden työntekijöiden sekä hallituksen ja edustajistoryhmien kanssa. Monissa asioissa yhteistyökumppaneita on löytynyt yllättävistäkin suunnista. Paras esimerkki yllättävästä suunnasta on varmasti Ryhmä Lexin kanssa yhteistyön tekeminen Turun ylioppilaslehden selvitystyötä pohdittaessa.

Saara Vuorinen

Edustajistovaaliehdokkaaksi kannattaa lähteä, koska se on paras mahdollinen tapa vaikuttaa suoraan siihen, mitä TYY tekee. Edustajiston tekemät päätökset vaikuttavat konkreettisesti koko ylioppilaskuntaan ja sen järjestöihin, joten mistään pilipalihommasta ei ole kyse. On tärkeää, että meillä on aktiivisia edustajia yliopiston eri alueilta, koska silloin on mahdollista tehdä mahdollisimman tasapuolista opiskelijapolitiikkaa. Itselleni tärkein syy lähteä aikoinaan ehdolle edustajistovaaleissa oli vaikuttamisen tarve. En pystyisi katsomaan taustalta, kun päätöksiä tehdään.

Poliittisesti parasta edarikaudellani on ollut Q-talon avautuminen. Opiskelijoiden tilat ovat minulle todella tärkeitä, koska ne mahdollistavat opiskelijakulttuurin säilymisen ja kehittymisen. Henkilökohtaisesti parasta on ollut tutustua eri tiedekuntien ihmisiin ja oppia, miten eri aloilla opiskellaan ja miten opinnot rakentuvat. Olen tosi iloinen siitä, että edarin ansiosta minulla on kavereita ympäri yliopistoa.

Hauskin muisto on SYL:n liittokokous viime vuonna. Se oli hervotonta kärsimyksen maksimointia, josta kuitenkin seurasi aivan loistava tulos ja skumppaa.

Tuula Musakka

Ehdokkaaksi kannattaa lähteä ehdottomasti siksi, että pääsee mukaan tekemään tärkeitä päätöksiä ja linjauksia ylioppilaskunnan toiminnasta! Vaikka ei tulisi valituksi varsinaiseksi edustajaksi, pääsee oman listan kautta vaikuttamaan esimerkiksi ryhmäpuheenvuoroihin. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin - edustajisto opettaa paljon ja antaa monenlaisia valmiuksia elämään aina kokoustekniikoista esiintymistaitoihin. Ja onhan sekin jo saavutus loistaa kerran kuussa YouTubessa, jotta voi mainostaa äidilleen opiskelijaelämään kuuluvan monipuolista sisältöä.

Hauskimpia ovat ehdottomasti olleet retket filiaalikokouksiin Poriin ja Raumalle. Parasta koko kaudella on kenties ollut seurata omaa kehittymistään. En olisi vielä vuosia sitten uskonut, että pystyisin puhumaan kokouksissa vakuuttavasti saati toimimaan ryhmäpuheenjohtajana. Niin vain kävi!

Paavo Palanterä

Vaikka edustajistossa pääsee oppimaan vuorovaikuttamistaitoja ja päättämään tärkeistä asioista, on paras anti mielestäni se, että siellä oppii entistä paremmin asettumaan toisen asemaan ja ymmärtämään toisten näkökulmia. Ehdolle kannattaa siis lähteä sekä halusta vaikuttaa että halusta oppia uutta ja ymmärtää paremmin ympäröiviä yhteisöjään.

Ehdottomasti parhain asia, mitä edarissa on tapahtunut kuluneella kaudella, on ollut päätös Q-talon hankinnasta. Kokouksen jälkeinen ilo ja sormin kosketeltava huojentuneisuus, joka vallitsi Proffan kellarissa, oli jotakin aivan erityistä. Hauskoja hetkiä nousee esille joka kerta kokoustettaessa, kun tunnelmaa kevennetään huumorinkukinnoin.

Antti-Jussi Vesa

Edustajistossa toimimiseen liittyy paljon kokemisen arvoisia, mielenkiintoisia asioita, jotka antavat uusia näkökulmia myös omaan ajatteluun. Edustajistossa saa näköalapaikan päätöksentekoon, joka vaikuttaa opiskelijoiden jokapäiväiseen elämään Turun yliopistossa. Filiaaleista (Porista ja Raumalta) kannattaa lähteä ehdokkaaksi edustajistoon, koska ei ole itsestään selvää, että filiaalit näkyvät edustajistossa.

Hauskinta edarissa on se, että pääsee kokouksessa debatoimaan ihmisten kanssa. Se haastaa omaa ajattelua ja samalla pääsee itsekin esittämän oman näkökulmansa.