Olet täällä

Äänestä Turun yliopiston vuoden kielitekoa 2019

Jaa +

Uutinen | 13.5.2019

Yliopiston vuoden kieliteko myönnetään henkilölle, ryhmälle, yksikölle tai muulle taholle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt Turun yliopiston kieliohjelman toteutumista. Palkitsemisen arvoinen teko voi sisältää erilaisia oivalluksia siitä, miten Turun yliopiston kieliohjelmaa on viety eteenpäin edistämällä moni- tai rinnakkaiskielisyyttä tai tekemällä ja popularisoimalla tiedettä suomeksi, jolloin uusimmat tieteelliset tulokset ovat kansalaisten saatavilla myös heidän omalla äidinkielellään. Teko tai toiminta voi olla lanseerattu koska tahansa, kunhan se yhä vaikuttaa yliopistossa.

Yliopistolaiset voivat äänestää suosikkiaan kolmesta ehdokkaasta: Vastalääke ry, Suomipassi ja professori Ilari E. Sääksjärvi. Alta voit lukea perustelut kullekin ehdokkaalle. Palkinnon jakaa Turun yliopiston kielityöryhmä syyskuussa yliopiston avajaiskarnevaalissa.

ÄÄNESTÄ VUODEN KIELITEKOA!

Äänestys on auki 13.–31.5.

Perustelut:

Vastalääke ry.

Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on lääke- ja terveystieteen popularisointi. Perustamisen lähtökohtana on vaikuttanut huoli virheellisten ja epäselvien terveysväittämien leviämisestä mediassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Terveysaiheet koskettavat kaikkia, mutta alan ulkopuolelta on toisinaan vaikea erottaa faktaa fiktiosta. Siksi tarvitaan lisää tutkimuksiin perustuvaa helppolukuista tietoa myös kansalaisten äidinkielellä.

Vastalääke haluaa kannustaa kansalaisia, median edustajia ja päättäjiä kriittiseen ajatteluun, näyttöön perustuvan tiedon hankkimiseen ja synnyttää dialogia asiantuntijoiden ja kansalaisten välillä. 

Vastalääke ry:n kotisivu

Suomipassi

Suomipassi on kielipassi, joka kehitettiin Kieli- ja viestintäopintojen keskuksen S2-opettaja Jenni Laineen aloitteesta Turun yliopistossa vuonna 2017 ja joka julkaistiin syksyllä 2018 mobiilisovelluksena. Suomipassin tarkoituksena on rohkaista suomenoppijoita käyttämään suomea enemmän luokkahuoneen ulkopuolella arkisissa asiointitilanteissa ja tukea heitä suomen kielen opiskelun alkumetreillä. Hanke kannustaa myös syntyperäisiä suomenpuhujia puhumaan suomea, vaikka puhekaveri ei suomea osaisikaan täydellisesti.

Suomipassi-mobiilisovelluksen ovat kehittäneet Turun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskus, IT-palvelut ja Turun yliopiston ylioppilaskunta.

Suomipassin kotisivu

Professori Ilari E. Sääksjärvi

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari E. Sääksjärvi on tutkinut loispistiäisiä jo 20 vuoden ajan, erityisesti Amazonin sademetsässä. Tutkijanuransa aikana Sääksjärvi on löytänyt satoja uusia hyönteislajeja ja kuvannut niitä tieteelle.

Tutkimustyönsä lisäksi Sääksjärvi on ahkera tieteen popularisoija ja hän on ollut vetämässä useita Lasten yliopiston tiedeluentoja, osallistunut aktiivisesti esimerkiksi yliopiston Tutkijoiden yö -tapahtumaan sekä ollut usein esillä mediassa asiantuntijana. Sääksjärvi on toiminnallaan tuonut biodiversiteettitutkimuksen viimeisimpiä tutkimustuloksia suuren yleisön tietoisuuteen ja pitänyt yllä alan näkyvyyttä Suomessa ja suomenkielellä.

Lue professori Sääksjärven haastattelu Aurora-lehdessä

Lue lisää:

Turun yliopiston kieliohjelma
Turun yliopiston kielityöryhmä