You are here

Miten helposti sinun järjestöösi pääsee mukaan?

Risto Jokinen | 21.05.2019

Vappu on jo takana ja syksy lähestyy uhkaavasti. Syksy tuo tullessaan myös uudet opiskelijat. Monelle mielikuvat uusista opiskelijoita ovat aika selkeitä. Aina vaan vuodesta toiseen nuorenevia suoraan lukiosta tulleita lapsia, jotka eivät tiedä elämästä yhtään mitään. Ainakin tämän kaltaiseen ajattelumalliin olen aika ajoin itse törmännyt yliopistolla.

Saattaahan kärjistyksessä olla jotain perääkin, sillä monelle nuorelle opiskelemaan lähteminen on se ensimmäinen paikka itsenäistyä. Monelle se tapahtuu aivan kokonaan uudessa kaupungissa ja kaikki sosiaaliset verkostot pitää luoda uudelleen. Opiskelijat tulevat kuitenkin kaikenlaisista taustoista, eikä kaikkia voi mitenkään laittaa samaan lokeroon. Jotkut ovat mahdollisesti opiskelleet jo aikaisemmin toista alaa, jotkut saattavat olla perheellisiä, toinen saattaa olla sukunsa ensimmäinen korkeakoulutettu ja toisen juuret ovat syvästi akateemisesta kulttuurista. Taustat ovat moninaisia, mikä on hyvä pitää mielessä, kun uusia opiskelijoita halutaan saada mukaan toimintaan. Eri elämän tilanteet voivat asettaa monia rajoitteita toimintaan osallistumiselle.

Järjestöt ja tuutorit ovat tärkeässä asemassa siinä, miten uudet opiskelijat kokevat yliopiston. Tuutorit ovat se ensimmäinen kosketus yliopistomaailmaan ja järjestöt tarjoavat mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa, tavata uusia ihmisiä ja parhaimmillaan paikan johon kuulua. Mukaan pääseminen ei kuitenkaan ole kaikille yhtä helppoa ja järjestöt voivat auttaa tässä ottamalla huomioon opiskelijoiden erilaiset lähtökohdat. Järjestetäänkö kaikki tapahtumat aina samaan aikaan iltaisin? Ovatko tapahtumat esteettömiä? Otetaanko uudet opiskelijat mukaan vai pidetäänkö ”tyhmät fuksit” loitolla? Välillä on aina hyvä pohtia oman järjestönsä toimintaa ja miettiä, miten kaikkien olisi helpompi päästä mukaan.

Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan Reilujärjestö-koulutuksessa tiistaina 21.5. Meidän ylioppilaskunnastamme löytyy lähes 150 järjestöä, ja niiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Oli sitten takana jo useita opiskeluvuosia tai käynnissä vasta ensimmäinen vuosi — tai oli elämäntilanne mikä tahansa. Tärkeintä kuitenkin on, että toimintaan on helppo tulla mukaan, ja jokainen voi löytää niistä oman tapansa osallistua. Onko sinun järjestösi Reilujärjestö?

järjestöt
Risto Jokinen