You are here

Opiskelijoiden ilmastolakko

Sini Saarinen | 05.04.2019

TYYn hallituksen puheenjohtajan Sini Saarisen puhe opiskelijoiden ilmastolakkotapahtumassa Turun Tuomiokirkkopuistossa 5.4.2019

Olen opiskelija ja mulle alkaa riittää

Greta Thurnberg sanoo, että hän ei enää halua aikuisilta ihmisiltä lupauksia toivosta. Mä oon samaa mieltä. Ei toivolla tee mitään jos ei oo tulevaisuutta.

Meidän maailma palaa, jos mitään ei tehdä. Meille ei jää tänne tulevaisuutta, mitä odottaa. Ilmastonmuutos on totta ja se on niin valtava asia, että koko maailman pitäis painaa stop -nappia ja huolehtia meidän kodista.

Turussa tehdään jo asialle toimenpiteitä. Yliopistolla tutkitaan ja opetetaan kestävää kehitystä. Tänä vuonna tehdään yliopiston strategia, jossa mä toivon, että näkyy kestävä tulevaisuus. Mä ainakin aion tehdä kaikkeni, että se on siellä. Se strategia ei oo vaan lappu muiden joukossa - se menee ministeriöön. Ihmisille jotka päättää tän maan asioista. Sillä on väliä.

Meidän kaupunki ottaa ilmaston ja nuoret vakavasti. Turku tekee kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa. Se on oikein. Se ei kuitenkaan riitä. Me tarvitaan myös ratkaisuja ja me tarvitaan niitä nyt. Ratkaisujen löytämiseen tarvitaan koulutusta ja tutkimusta. Tarvitaan tiedettä. Sen asema on turvattava ja rahoitusta nostettava tulevalla vaalikaudella.

Mä tiedän, että monet lupaa toimia ympäristön eteen. Mä oon kuullu, että lupauksia tehdään. Mut mä myös opiskelijana tiedän, miltä tuntuu kun lupaukset petetään. Se ei riitä, että luvataan. Meidän maailma palaa, jos mitään ei tapahdu.

Mä oon täällä, koska mä välitän. Me ollaan täällä, koska me välitetään. Mä nään tässä jengiä, jotka on aivan todella tosissaan. Meille ei riitä, että istuttaa puun tai kierrättää. Me ei olla hysteerisiä. Me ollaan täällä, koska meille riittää. Me halutaan tulevaisuus.

Kiitos.

hallituksen puheenjohtaja
Sini Saarinen