You are here

Vaihtakaa päättäjät

| 31.03.2009

Kevään aikana on aktivoitunut Helsingistä ponnistava aktiivinen Opiskelijatoiminta-niminen aktiiviverkosto. Opiskelijatoiminta herättelee opiskelijoita suoraan toimintaan laajalla rintamalla, mutta on alkuvuoden aikana keskittynyt erityisesti uuden yliopistolakiesityksen kritisoimiseen. Yksi osa tätä kritiikkiä on pettymys opiskelijoiden edustuksellisten elinten, niin Suomen ylioppilaskuntien liiton, ylioppilaskuntien edaattorien ja hallitusten kuin yliopistojen hallinnon opiskelijaedustajienkin toimintaan. 

Radiossa Opiskelijatoiminnan aktiivi väitteli yliopistolaista Helsingin yliopiston dekaanin ja opetusministeriön edustajan kanssa. Keskustelussa kosketeltiin edustuksellista demokratiaa, jonka mekanismien aktiivi epäili ainakin yliopistolakikysymyksessä pettäneen. ”Vaihtakaa päättäjät!” kehotti dekaani aktiivia. 

Edustuksellisen demokratian toimivuudesta voidaan toki kiistellä, mutta osallistumatta jättäminen on huono protesti. Ne päättävät jotka päättävät. Mahdollisuus vaikuttaa on kaikilla. 

Käynnissä olevissa vaaleissa päättäjiä ei tarkkaan ottaen pääse vaihtamaan, sillä nyt valittava TYYn ja TuKYn yhteinen edustajisto toimii syksyn ajan päällekkäin vanhan TYYn edustajiston kanssa. Silti, palautteen antamisen aika on nyt.

TYYn ja TuKYn edustajistovaalit 31.3. klo 10 – 1.4. klo 24 ja 6.4. klo 10 – 7.4. klo 18. Sähköinen äänestys osoitteessa vaalit.tyy.fi.