You are here

Homo-, bi- ja transfobia vaikeuttaa yhä monien opiskelijoiden elämää

Jukka Väisänen | 17.05.2018

Tänään 17.5.2018 vietetään kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää. Homo-, bi- ja transfobialla tarkoitetaan vastustusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, ja sen esiintymistaso vaihtelee eri tilanteissa.

Monelle opiskelijalle on helppoa olla kaapista ulkona, mutta tämä ei päde jokaisen kohdalla. Edelleenkin Suomessa syrjitään nuoria, jotka kuuluvat sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin. Toiset pelkäävät paljastumisen johtavan esimerkiksi vanhempien tai ystävien hylkäämiseen.

Tällä hetkellä on esitetty paljon vetoomuksia translain uudistamisen puolesta. Nykyisin transsukupuoliselta ihmiseltä vaaditaan hedelmättömyyttä, jotta hän voi korjauttaa sukupuolensa. Lisää asiasta kannattaa lukea täältä: www.translaki.fi.

On myös muistettava, ettei seksuaalivähemmistöilläkään ole kaikki asiat mallikelpoisesti. Ennakkoluuloilla saadaan aikaan pelkoja. Näitä ennakkoluuloja voi ilmetä niin vähemmistöjen ulkopuolisilla kuin myös vähemmistöihin kuuluvilla.

Opiskelijana voi tehdä paljon edellä mainittujen vähemmistöjen puolesta. Ei kannata olettaa ihmisen seksuaalisuutta ja sukupuolta, vaan on hyvä antaa jokaisen itse määritellä itsensä tai olla määrittelemättä. Jos taas kuulee jonkun puhuvan negatiivisesti muista ihmisistä, on siihen lupa ja jopa velvollisuus puuttua.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia ja kannustetaan jokaista olemaan oma itsensä.

Sateenkaarevin terveisin,

Jukka Väisänen
puheenjohtaja
TYYn yhdenvertaisuussiipi

Yhdenvertaisuussiiven puheenjohtaja
Jukka Väisänen