You are here

Puhe Liljan patsaan lakituksesta

Tuomas Dahlström | 03.05.2018

TYYn edustajiston puheenjohtaja Tuomas Dahlström puhui Liljan patsaan lakituksessa vappuaattona

Liljan-patsas on kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen teos. Wäinö Aaltonen oli aikansa ja koko Suomen merkittävimpiä kuvanveistäjiä. Sadan metrin päässä oleva Paavo Nurmen -patsas on myös Wäinö Aaltosen veistos. Tänä vappuna syntyy uusi vappuperinne, kun Paavo Nurmen -patsas saa kello 19 ensimmäistä kertaa virallisesti lakin, kun teekkarit lakittavat sen.

Liljan-patsas on Turun kaupungille merkittävä, sillä se oli kaupungin ensimmäinen oma ulkoveistoshankinta. Patsas on hankittu vuonna 1927 ja se paljastettiin tässä paikassa 7.9.1928. Lakin se sai ensimmäistä kertaa päähänsä vappuna vuonna 1929. Lakki ei jää Liljan päähän pitkäksi aikaa, sillä lakin ryöstöyritykset voisivat vahingoittaa patsasta. Lakki heitetäänkin tilaisuuden lopussa yleisöön.

Taideteoksen jaloista löytyy Turun kaupungin vaakunasta tuttu lilja-aihe. Teoksen virallinen nimi Turun lilja kuvaa patsaan merkitystä Turun symbolina. Vappuna juhlimme kevään ohella opiskelua ja työntekoa ja ylioppilaslakki symboloi vahvasti opiskelua ja työntekoa. Mutta mitä lakitettu Turun lilja sitten symbolisoi?

Lakitettu Turun lilja voisi symbolisoida Turun kaupungin tavoitetta olla Suomen paras opiskelijakaupunki. Meitä korkeakouluopiskelijoita on Turussa 40 000 ja Turun tavoitteena on joka vuosi olla Suomen paras opiskelijakaupunki. Mitä parhaassa opiskelijakaupungissa sitten on? Keräsin kolme pointtia mitä parhaassa opiskelijakaupungissa on.

Vappuna on tärkeää muistaa pitää huolta omasta ja toisten hyvinvoinnista. Ensimmäisenä pointtina parhaassa opiskelijakaupungissa Turussa pitää huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, se tehdään toimivalla terveydenhuollolla ja takaamalla välttämätön toimeentulo ihmisille. Ihmisten toimeentulosta on leikattu ja moni opiskelija ottaa opiskeluaikanaan lainaa. Samaan aikaan mielenterveysongelmat ovat kasvaneet. Mielenterveydenpalveluiden resurssit ovat riittämättömiä ongelmien laajuuteen nähden. Lisäksi ihmisillä on oltava varaa ostaa ruokaa ja lääkkeitä sekä maksettava asumisensa. Meidän ja yhteiskunnan ei pidä jättää kaveria vappuna, mutta ei myöskään vuoden muina päivinä.

Vappuna tulee liikuttua paikasta toiseen. Joten toisena pointtina parhaassa opiskelijakaupungissa on toimivat liikenneratkaisut. Toimiva joukkoliikenneratkaisu on erityisen tärkeä. Huomenna lanseerattavat Föli-fillarit tulevat varmasti olemaan suosittuja. Kyseessä on suuri satsaus kaupungilta, meidän kaikkien yhteistä omaisuutta, josta on pidettävä huolta. Vappuna tulee liikuttua jalan ja pyörällä, myös vuoden muina päivinä se on hyvä liikkumismuoto ja se on huomioitava katukuvassa.

Näin vappuna juhliessamme työntekoa. Kolmantena ja viimeisenä pointtina, Suomen parhaasta opiskelijakaupungista Turusta, pitää löytyä harjoittelupaikkoja opiskelijoille opiskelujen aikana ja töitä valmistuneille. Saamme päivittäin nauttia Turun kaupungin palveluista ja eduista. Me haluamme maksaa veroja ja rahoittaa toimintaa. Se on hyvin vaikeaa, jos työpaikkoja ei ole tarjolla. Meillä on laadukas koulutus ja motivaatiota tehdä töitä. Me haluamme mahdollistaa Turun seudun kasvun. Vappuna juhlimme opiskelua ja työntekoa, opiskelua riittää vuoden muille päiville, myös töitä pitää löytyä vuoden muille päiville.

Vapun juhlinta yhdistää meitä tänään ja huomenna, meitä kaikkia yhdistäviä tekijöitä on myös vuoden muina päivinä.

Hyvää ja rauhallista vappua!

Edustajiston puheenjohtaja
Tuomas Dahlström