You are here

Puhe ylioppilaalle TYYn vuosijuhlilta

Johanna Kärki | 14.11.2017

Rakkaat ylioppilaat

Ylioppilaskuntamme 95 vuoden taipaleen aikana tuhansia ja taas tuhansia kirkasotsaisia opiskelijoita on kiivennyt ylös tiedon portaita. Niin kuvainnollisesti kuin nykyisellä kampusalueella ihan konkreettisestikin. Tiesittekö muuten, että tietoa hakeva ylioppilas nousee kyseisiä tiedon portaita tasan 56 kappaletta? Tai 54 jos ensin liukastelee reitin yo-talo A:n nurkalta ylös.

Näiden eri vuosikymmenillä eläneiden ylioppilaiden arki, juhla ja elämä on ollut monella tapaa erilaista kuin syksyllä 2017 opintonsa aloittaneen nuoren ja innokkaan ylioppilaan elämä. Mutta taitaa jotain yhtymäkohtiakin löytyä.

1920-luvulla ylioppilaskunta ja opiskelijaelämä hakivat muotoaan ja erilaisia harrastusryhmiä perustettiin innolla. 30-luvulla järjestettiin ylioppilaskunnan vuosijuhlia, jotka olivat vakavia ja arvokkaita tilaisuuksia. Niin kuin tämäkin perinteikäs juhla tänään! Ja kuten nykyäänkin, vuosijuhlien jatkot saattoivat kestää aamuun saakka…

1930 ja 40 luvuilla elettiin, iloittiin ja rakennettiin ylioppilaskunnan perusteita. Sekä käytiin aktiivista poliittista keskustelua esimerkiksi tasavaltamme kansallislaulusta. Keskustelun ollessa kiivaimmillaan ei vuosien 28 ja 34 välisenä aikana Maamme –laulua kunnan tilaisuuksissa esitetty. Isänmaan kasvot sen sijaan kuuluu nykyäänkin TYY:n juhliin.  

1950-luvulla alkoi ylioppilastalojen rakennusprojekti ja jo vuonna 1953 nykyisen Rehtorinpellonkadun varteen avattiin Suomen järjestyksessä toinen umahalli. Kyseisen modernin uimahallin vihkiäisissä esitettiin mm. kuviouintia nuorten ylioppilasneitosten toimesta. Epäilen kyllä, että katsomon puuttuessa ei kovin moni päässyt kyseistä spektaakkelia kovin hyviltä paikoilta ihailemaan…

60 ja 70 luvuilla protestoitiin niin Tsekkoslovakian valtausta, ylioppilaslehden ”vääränlaista” linjaa kuin Vietnamin sotaakin. Tarinan mukaan noihin aikoihin oli yliopiston saniteettitilaan ilmaantunut lappu ”Hanoista ei tule vettä”. Sitä en sitten tiedä oliko kyseessä poliittinen kannanotto vai ihan vain putkimiestä odottelevan vahtimestarin ystävällinen kehotus siirtyä seuraavaan wc-tilaan…

Vuonna 1980 ylioppilaskunnan ravintolatoiminta ajautui konkurssiin ja monen silloisen toimijan muistama Iskeri suljettiin. Mutta heti seuraavalla vuosikymmenellä aloitettiin ravintolatoiminta taas uudelleen, olisikohan niin, että ihan aina ei virheistä opita? No, ihan ensimmäisenä avattiin Assari, jonka legendaariset ruokalajien käännöskukkaset kuten joulunalusajan liver box ovat tuttuja monelle. Ja nyt Unican opiskelijaruokalat ovat tuttu näky ympäri kampusaluetta.

2000-luvun alussa, aika jonka kai sentään jokainen täällä oleva muistaa? Ehkä siitä ensimmäisestä koulupäivästä tai sitten aktiivisista opiskelijavuosistaan kuten eräs puhuja täällä lavalla. Tuolloin ylioppilaskunnalla oli yrityksiä, käytiin osoittamassa mieltä mm. yliopistojen perusrahoituksen puolesta ja elettiin railakasta ylioppilaselämää lukemattomissa eri harrastus- kulttuuri ja ainejärjestöissä. Vuonna 2000 hankittiin, ja nimettiin, ihka ensimmäinen TYYma astiasto, jonka aistikkailta muovilautasilta on tainnut jo aika moni opiskelija nauttia mukavasti jäähtyneen sitsimuonansa.

Nyt vuonna 2017 TYY on saanut uuden biletilan, yritystoiminta kukoistaa ja mieltäkin osoitetaan aina jos siihen on tarvetta. Oma järjestö on niin Turun Yliopiston Elektronisen Musiikin Ystävien Ystävillä, Akateemisilla sukeltajilla kuin Tulevaisuudentutkimuksen opiskelijoillakin. Ja edustajistovaalien äänestysprosenttikin oli korkeampi kuin 37 vuoteen!

Opiskelijapolvet vaihtuvat ja aina uudet ylioppilaat laitetaan kiipeämään niitä 56 porrasta, mutta ihan samalla tavalla nuoret juhlivat, elävät, ovat TYYläisiä ja uskovat voivansa muuttaa maailmaa. Ja se, rakkaat ylioppilaat, te ja me kaikki, on tärkeämpää kuin mikään muu.

Nostakaamme malja meille kaikille, ylioppilaille, ihmisille, TYYläisille!

kansainvälisen koulutuksen asiantuntija, Turun yliopisto
Johanna Kärki