You are here

Kiusaamiskokemuksia ja niistä selviämisiä

Jukka Väisänen | 28.09.2017

Vuosien varrella kiusaaminen on ollut minulle useamman kerran tuttua. Se on tullut esille etenkin ainejärjestöjen piirissä. Eräässä tapauksessa sukupuoleni nostettiin ongelmaksi ja minua syrjittiin henkilövalinnoissa sukupuoleni perusteella, kun olin ainoa miesoletettu. Toisessa tapauksessa pyrkiessäni hallitukseen taukovuoden jälkeen oli puheenjohtaja todennut kaverilleni, että hän oli tyytyväinen, ettei minua valittu, koska minulla ei ollut ainejärjestölle mitään annettavaa.

Kolmannessa tapauksessa, joka ei liittynyt henkilövalintoihin, minulle alkuun oltiin tosi ystävällisiä, mutta sitten ystävällisyys ja illanviettokutsut vähenivät. Sen sijaan sain kuulla ja lukea muiden yhteisistä illoista. Kun puutuin erääseen tilanteeseen henkilökohtaisella tasolla, sain jälkeenpäin kuulla, että asiasta oli juoruttu ja tilanteeseen liittynyttä henkilökohtaista viestintää näytetty hyvinkin laajasti.

Näistä muistoista on nyt monta vuotta aikaa. Nekin kuitenkin ovat osasyynä opintojeni hidastumiseen, kun en tunne olevani tervetullut opiskelijayhteisöön. Olen miettinyt, mitä teen väärin. Koska asenteeni muihin ihmisiin on perustasoltaan positiivinen, ajattelen, että kyseessä on persoonani. Kouluiässä monivammaisuuteni oli varmasti monien kohdalla kiusaamisen syy. Nyt yliopisto-opiskelijana, jona aloitin kymmenen vuotta sitten noin 30-vuotiaana, uskon, etteivät kaikki sulata minua. Olen sateenkaareva monivammainen, ylipainoinen kasvissyöjä sekä miesoletettu aikuisopiskelija. Lisäksi olen erityisherkkä poliittinen aktiivi. Kaikista näissä on varmasti jollakulla kestämistä.

Kritiikkiä tulee kestää, kunhan se on asiallista. Kiusaamista ei pidä sietää millään tavalla. Kiusaamisen muotoja on monenlaisia ja kokemani (syrjintä, poissulkeminen ja juoruilu) ovat vain muutamia niistä. Kaikista en tässä avaudu, mutta enemmänkin on tapahtunut.

Miten kiusaamista pitää käsitellä? Tapoja on monia. Ensiksikin voit ulkopuolelta olla rehellinen ja paljastaa kiusaamisen ja kiusaajat. Siinä tarvitaan rohkeutta, sillä siinä voi olla pelkona joutua itse kiusatuksi. Toiseksi voit olla kiusaajan ystävä ja tukea häntä. Itseni on pelastanut se, että olen voinut kertoa asioista luotettaville ystävilleni. Heitä kiitän nyt ja aina. Kolmanneksi sinulla on mahdollisuus puuttua asiaan ja sanoa kiusaajille, ettei heidän toimintansa ole hyväksyttävää. Toki siitä voi seurata kiusaamista, mutta toisaalta se voi myös lopettaa sen.

Jos olet itse kiusattu, niin varmista, että saat puhua kiusaamisesta. Joskus voi olla hyvä kirjoittaa tai puhua asiasta tuntemattomalle. Yksin ei kannata jäädä tässä asiassa.

Opiskelurauhaa toivottaen,

Jukka Väisänen
TYYn saavutettavuussiiven puheenjohtaja

Blogi on osa TYYn saavutettavuussiiven kiusaamisenvastaista kampanjaa.

TYYn saavutettavuussiiven puheenjohtaja
Jukka Väisänen