You are here

Uskalla olla tyytymätön

| 25.02.2013

Suomalainen ylioppilasliike on tunnettu siitä, että pisteessä missä eurooppalaiset kollegat osoittavat tyytymättömyyttä vallanpitäjiin kouran kokoisilla mukulakivillä, kantavat suomalaiset opiskelijat työryhmään paperin makuisen kannanoton, jossa ilmaisemme olevamme ”pöyristyneitä”.

Merkittävänä selityksenä ilmiölle on (vielä toistaiseksi) vähäiset yhteiskunnalliset ristiriidat sekä ylioppilaiden edunvalvonnan institutionalisoitunut asema. Ylioppilasliike on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti päässyt perinteisesti tiiviisti osallistumaan päätösten valmisteluun ja sen kautta pystynyt jättämään kädenjälkensä lopullisiin päätöksiin. Päättäjät, joilla monella itselläänkin on taustaa opiskelija-aktiivina, kuuntelevat herkästi opiskelijoiden perehtynyttä mielipidettä. Hyvät lähtökohdat saattavat johtaa sudenkuoppaan, joka on erityisen vaarallinen poliitikkojen käsitellessä opintotuen rakenteellista uudistamista.

Kiitoksena siitä että opiskelijoiden ääntä kuunnellaan, on ylioppilasliike muuttunut äärimmäisen kohteliaaksi. Keskeneräisistä asioista ei uskalleta pitää melua, eikä piruja maalailla seinille. Kolikon kääntöpuolena valitettavasti on se, että opiskelijaliikkeen varpaille astumista ei tarvitse varoa. Työurakeskustelu on jumissa, koska työmarkkinajärjestöt ovat poliitikoille liian pelottava taho suututettavaksi. Täysin näennäisenä ratkaisuna voidaan kuitenkin surutta nostaa opiskelijat kansanryhmänä tikun nokkaan ja lähteä peukaloimaan lähes kolmen sadan tuhannen opiskelijan toimeentuloa, riippumatta siitä että tilastollisesti vaikutukset jäävät parhaimmillaankin mitättömiksi

Opiskelijaliikkeellä ei ole takanaan valtakunnan mediaa, suurten ikäluokkien suuruista väestönryhmää eikä parlamentaarista valtaa. Meillä on kuitenkin perinteinen joukkovoima, jota tulee tietyn pisteen jälkeen myös surutta käyttää. Ensimmäisenä kannattaa tykätä Näpit irti opintotuesta Facebook-sivua ja kokoontua tiistaina 5.3. klo 17 Tauno Nurmelaan kuulemaan ajankohtaista tietoa opintotukiuudistuksesta. Seuraavaksi kannattaa alkaa tehtailemaan mielenosoituskylttejä ja merkitä kalenteriin 19. ja 20. maaliskuuta. von Clausewitziä mukaillen; mielenosoittaminen on ylioppilaspolitiikan jatkamista toisin keinoin.

Heikki Isotalo

TYYn hallituksen puheenjohtaja