You are here

Ylioppilaskunnan ymppäsektori; ilmastonmuutoksesta joukkoliikenteen kautta pyöränkorjauspäivään

| 05.12.2013

Ylioppilaskunnan toiminnassa on joskus kiire. TYYssä hallituslaisen kiireet alkavat useimmiten tammikuussa, hiljenevät kesäksi ja päättyvät sitten itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla. Tässä vaiheessa vuotta hymyilyttää, kun katsoo vuoden alussa YYn ympäristöohjelmasta laatimaani prezi-esitystä, kiirehaparoinnin ohessa olen onneksi muistanut olla myös jollaintavalla hauska. Kun näin vuoden lopulla on omalla todolistalla päässyt viimeinkin ympäristöohjelman päivittämisen asti, on hyvä pohdiskella, mitä ymppäsektorille kuuluu ja mihin suuntaan se on ehkä ensi vuonna matkalla:

Ollaas hetke rehellisiä: TYYn ympäristöohjelma? – Kuinka  moni on lukenut sen? Entäs linjapaperin ympäristökirjaukset? Nämä vähän eri tarkoituksia varten olemassa olevat asiakirjat menevät molemmat ehkä vähän ohi opiskelijan arjesta, mutta kuvastavat hyvin sitä, miten ympäristötoimintaa ajatellaan: TYYn ympäristötoiminnassa on kysymys siitä, miten vastaamme poliittisesti, taloudellisesti ja henkilökohtaisesti aikamme suurimpiin kysymyksiin, kuten ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja kestävään tuotantoon siirtymiseen. Näiden suurten kysymysten ja opiskelijan välille rakennamme sitten yhteyttä yhteiskunnallisen keskustelun ja kansalaiskasvatuksen kautta.

Tänä päivänä meistä jokainen haluaa varmasti pitää hiilijalanjälkensä kurissa ja kuluttaa fiksusti. Opiskelijan ympäristöoppaan kaltaisilla asiaan johdattelevilla infopaketeilla on oma taksoituksensa, mutta aikana jolloin meillä on vastaanotettavana valtava määrä informaatiota ja kokoajan kasvava määrä keinoja sen ulos tuuttaamiseen, on ympäristöasioista tiedottamista syytä miettiä uudemman kerran myös ylioppilaskunnassa.  Monista perusasioista, kuten jätteiden lajittelusta ei välttämättä tarvitse monikanavaisesti tiedottaa opiskelijalle, mutta toisaalta kun vaikkapa energiansäästölamppujen kierrätyssysteemi muuttuu, (tiesitkö muuten, tämä taisi muuttua toukokuussa- nyt ne pitäisi voida viedä mihin tahansa ko. lamppuja myyvään kauppaan) on näistä tärkeä tiedotella sopivia kanavia pitkin myös opiskelijayhteisössä. Yhtälailla oman toiminnan kehittäminen ympäristöystävälliseksi ihan toimiston paperinkäytöstä ja hallituksen seminaarimatkoista lähtien tuottaa osaamista ja tietoa, mitä ympäristösektori tarvitsee kun pohditaan laajempia näkemyksiämme vaikkapa joukkoliikenteen kehittämisestä tai ekokampuksesta.

Paitsi organisaation näkökulmasta, myös ihan käytännön tasolla TYYn toiminta saa ensi vuonna uudenlaisia muotoja, kun uudet siiviksi kutsutut vapaaehtoisryhmät aloittavat toimintansa. Kun nykyinen ympäristövaliokunta sitten muuttuu ympäristösiiveksi saadaan toimintaan osallistumista entistäkin helpommaksi. Niille, joita kiinnostaa yhteisöllinen tekeminen ja oman asiantuntemuksen kasvattaminen näistä jutuista on ympäristösiipi huikea paikka toimia: siellä esimerkiksi parannetaan konkreettisesti opiskelijoiden pyöräilyedellytyksiä järkkäämällä pyöränkorjauspäivää, luodaan ympäristöystävällisempiä rakenteita osallistumalla akateemisen vapun ympäristöasioiden suunnitteluun ja välitetään ympäristöystävällisiä toimintamalleja alayhdistyksille alayhdistyskoulutusten kautta. Tällaisella toiminnalla niihin Suuriin Kysymyksiin kehitetyt ratkaisut liittyvät osaksi opiskelija- ja laajemmin akateemista yhteisöä.