You are here

Millaista kehyä teet TYY?

| 20.12.2013

Näin vuoden lopuksi sidotaan TYYn toimistolla kuvainnollisesti langanpäitä yhteen. Lopputuloksena on värikäs narukerä, jonka voi sitten heittää ensi vuoden puuhaajille. Yksi juttu, mikä väistyvänä TYYn kehypuuhaajana on jäänyt mieleen, on että näissä jutuissa on hyötyä siitä, että termit menevät oikein. - Tai ehkä tää  sitten on humanistin suhtautumistapa, mut tuntuu välillä hassulle, että meillä puhutaan ristiin kehyhankkeista, -tukikohteista ja -projekteista? Aloitetaan johdattelevalla kysymyksellä, kuinka monta kehyhanketta TYYllä on?

Vastaus on, että teknisesti ottaen ei tällä hetkellä yhtäkään. Saimme juuri päätöksen ulkoministeriöstä, jonka mukaan meille on myönnetty rahoitusta uudelle hakkeelle, joka jatkaa pitkäaikaista yhteistyötämme Meksikolaisen avustusjärjestö AJAGin kanssa. Uuden hankkeen sisältö liittyy Wixarika-alkuperäiskansan pyhän maan Wirikutan suojeluun ja Santa Catarinan yhteisön omaehtoisen kouluhankkeen tukemiseen.

Hankkeesta puhutaan myös viestintä- ja globaalikasvatushankkeen (kaverien kesken VGK) kohdalla, joskin tämä hanke on oikeastaan ylioppilaskunnan vakiintunutta kehitysyhteistyötoimintaa. TYY on hakenut rahoitusta myös ensi vuonna järjestettävälle tiedotushankkeelle, jossa tehdään Tylkkärin kehitysyhteistyöliite ja vierailuja turkulaisiin lukioihin. Tulevan hankkeen teemat liittyvät YK:n vuosituhattavoitteisiin ja vuoden 2015 jälkeisten tavoitteiden muotoiluun. Jos hankerahoitus saadaan, tekee hanketta lehden osalta päätoimittaja ja vierailut järjestää uusi kehitysyhteistyösiipi. Kehitysyhteistyötoimintaa on myös 0,7%-vaikuttaminen ja muu kehytiedotus ja myös ensi syksynä järjestettävän kehitysyhteistyöviikon kaltaiset tapahtumat ja projektit.

Kehyviikon kaltaisen näkyvän toiminnan lisäksi yksittäiselle ylioppilaalle tulee ehkä helpoiten vastaan info kehitysyhteistyökohteista, joita TYYn kautta voi tukea. Jäsenmaksun yhteydessä kerättävillä vapaaehtoisilla kehymaksuilla kerättiin tänäkin vuonna tuntuva summa rahallista tukea sekä omalle Meksiko-hankkeellemme, että myös kummikohteellemme Zimbabwen AIDS-orvoille.

Kouluaineita ei muistaakseni saanut lopettaa siten, että vastaa otsikossa esitettyyn kysymykseen. No, mun peruskouluaikojen jälkeen on tullut esmes sellaisia uusia tekstilajeja, kuin blogiteksti, joten rikon nyt tätä sääntöä ja palaan lankakerämetaforaan: TYYn kehy on värikäs kerä kansalaisjärjestötoimintaa, kehityskasvatusta ja globaalia vastuuta. Opiskelijoilla huikea mahdollisuus osallistua aikamme isoihin kysymyksiin kuten YKn vuosituhattavoitteiden ja post 2015 – tavoitteiden ympärillä käytävään keskusteluun, seurata kehyhankkeen etenemistä ja halutessaan itse tehdä kehyä konkreettisesti kädet savessa tai tälleen näppiksellä.

Juho Wilska

TYYn hallituksen kehitysyhteistyövastaava 2013