You are here

Työn iloa ympärivuotiseen opiskeluun

| 09.02.2014

Jos opintojen kanssa riittää työtä nyt, ole iloinen. Kun periodi tai lukukausi on päättymässä, olet jo tehnyt suurimman osan työstä.  

Tentit ja deadlinet tuntuvat kasautuvan valitettavan usein muutamalle viikolle kurssien päättyessä yhtä aikaa. Syksyn ja kevään lopussa opiskelijat ovat selvästi kuormittuneimmillaan.

Miten työmäärä sitten voitaisiin jakaa tasaisemmin koko vuodelle? Tätä TYYn hallitus ja edunvalvonta-asiantuntijat ovat viime viikolla pohtineet, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt yliopistoilta raportointia ympärivuotisesta opiskelusta.

Ympärivuotisesta opiskelusta tulevat usein mieleen kesäopinnot, jotka ovat kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta. Ympärivuotinen opiskelu tarkoittaa myös lukukausien tehokasta hyödyntämistä alkusyksyä ja loppukevättä myöten.

Laske omat aktiiviset opiskeluviikkosi. Saatat yllättyä siitä, miten vähän niitä on.

Koostimme toimistolla kommentteja yliopistolle ja huomasimme, kuinka erilaisia käytännöt ovat eri yksiköissä. Jossakin tiedekunnassa toukokuun opintopisteet voi saada osallistumalla yhteen tenttiin vapun jälkeen, kun taas toisessa on kontaktiopetusta kesän kynnykselle.

Opiskeluviikkojen määrän lisäksi työmäärän jakautumiseen vaikuttavat opetusmenetelmät. Monta tenttiin huipentuvaa luentokurssia päällekkäin kasaa kuormituksen kurssin loppuun, kun taas seminaarissa tai verkkokurssilla työtä tehdään joka viikko vähän.

Nyt onkin oikea hetki antaa palautetta kurssien rytmistä ja opetusmenetelmistä omalle oppiaineelle suoraan, ainejärjestön kanssa tai hallinnon opiskelijaedustajien kautta. Tällä hetkellä oppiaineissa katsotaan nimittäin jo syksyyn ja koostetaan opetussuunnitelmia.

Myös kesäopiskelun mahdollisuuksia kannattaa jo miettiä, vaikka kesään on vielä monta kuukautta – ehkä jopa se toukokuu.

Kukka-Maaria Wessman

Hallituksen koulutuspoliittinen vastaava ja ympäristövastaava