You are here

”Jodel on nykyään julkisen keskustelun syöpä.”

Rauli Elenius | 03.03.2017

Otsikko: anonyymi edustajiston jäsen

Sosiaalinen media on muuttanut syvällisellä tavalla mahdollisuuksiamme viestiä yhteiskunnallisia ja vähän muitakin näkemyksiämme. Parhaimmillaan alustat, joilla esiinnytään nimillä mahdollistavat monipuolisen ja rakentavan keskustelun, josta eri mieltä olevat osapuolet oppivat uusia tapoja ajatella.

Anonyymit alustat puolestaan antavat tilaisuuden ottaa kantaa ilman leimautumista tai kirjoittaa vaikeistakin henkilökohtaisista aiheista vertaistuen saamiseksi. Maailma harvoin kuitenkaan toimii kovin ideaalilla tavalla, ja olemme vasta opettelemassa, miten sosiaalisen median eri palveluja hyödynnetään niin, että ne edistävät demokratiaa ja sananvapautta muuttumatta ihmisen synkemmän puolen näyttämöksi.

Turun ylioppilaslehdestä keskusteltiin helmikuun lopulla TYYn edustajistossa, ja näkemyksiä sen formaatista tullaan mahdollisesti vielä käsittelemään uudelleen tämän vuoden aikana. Edustajistossa keskusteltiin omilla naamoilla ja sellaisten henkilöiden kesken, jotka muutenkin ovat tekemisissä toistensa kanssa. Edustajiston jäsenten vastuu on siksikin suurempi tämän tyyppisissä asioissa, että ylioppilaskunta on lehden toimituksen työnantaja ja edustajisto osaltaan edustaa työnantajan näkemyksiä. Tämä turvaa keskusteluun tietyn tason, mistä ei kuulemani mukaan ollut enää tietoa, kun tuntemattomiksi jääneet henkilöt avasivat keskustelun Jodelissa.

Kun mielipiteitä lauottiin täysin nimettömänä, hyvä maku ja mahdollisesti lain raja ylitettiin nopeasti. Joillekin tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää vastuullisen kielenkäytön merkitystä. Vaikka Yhdysvaltain presidentti fantasioikin vallasta kyetä ampumaan ihminen keskellä päivää New Yorkissa, väkivallalla uhkailu on mautonta. Se on  l a i t o n t a.  Se on moraalitonta ja pilaa järkevän keskustelun erilaisten poliittisten näkemysten kannattajien välillä. Jokaisen ilkeämielisen loanheiton kohteena on henkilö, jolla on tunteet. Tätä eivät kaikki tajua tai halua kunnioittaa.

TYY suhtautuu positiivisesti opiskelijoiden sosiaalisen median käyttöön. Sen kautta ihmiset löytävät ystäviä, tekemistä, tapahtumia ja tietoa elämässään tärkeistä asioista. Vastuullinen käyttö on kuitenkin edellytyksenä sille, etteivät hyvät välineet muutu kuvottavan ryönän kanaviksi. Pitäkää toistenne puolia ja estäkää keskustelukulttuurin luisuminen tilanteeseen, johon vaihtoehtomediat meitä houkuttelevat.

Pääsihteeri
Rauli Elenius