You are here

Opiskelijavappu Turussa

Laura Aaltonen | 22.04.2016

Näin vappuviikon lähestyessä on useimmilla jo suunnitelmissa, miten ja missä aikoo vapun viettää. Osa on mahdollisesti aloittanut vapun viettämisen jo paljon aikaisemmin, jolloin itse vappupäivä on matkan lopullinen määränpää. Osalla taas koko vappu kiteytyy aattona tapahtuvaan lakitukseen ja vapunpäivän piknikkiin. Kuuluipa kumpaan ryhmään tahansa tai niiden välimaastoon, on varmasti samaa mieltä siitä, että vappu on yksi opiskeluajan mukavimmista tapahtumista.

Vappu kuuluu ja näkyy myös kaupungilla

Vapulla on pitkät perinteet Turussa, onhan sitä järjestetty ylioppilaskunnan toimesta Taidemuseonmäellä jo vuodesta 1949. Ennen lakitustapahtuman alkua opiskelijat kulkevat yhteisessä lippukulkueessa Yliopistonmäeltä Puolalanmäen lakituspaikalle. Puolalanmäellä on hieman ohjelmaa ennen kohokohtaa eli hallituksen puheenjohtajan vappupuhetta, jonka päätteeksi ylioppilaat painavat lakit päähänsä. Osa vappujuhlaväestä jatkaa vielä Runeberginpuistoon seuraamaan, kun Liljan patsas saa oman lakkinsa, vaikkakin vain hetkeksi. Patsaan lakitus juontaa juurensa vuoteen 1930 ja tänä päivänä siinä ovat mukana molemmat Turun ylioppilaskunnat.

Opiskelijatilojen vähyys vaikuttaa myös vappuun

Lakituksien jälkeen jokainen jatkaa vappuansa haluamallaan tavalla; opiskelijoista osa jää keskustan baareihin ja osa siirtyy takaisin kampusalueelle päin. Tällä hetkellä paljon pinnalla ollut opiskelijatilojen puute vaikuttaa myös suoraan vapun juhlatiloihin. Tänä vuonna tiloja on taas yksi vähemmän Osakuntatalo Uusi-S:n purkamisen myötä. Lisäksi Ravintola Proffan Kellari lopettaa pitkäaikaisen, opiskelijaystävällisen toimintansa nyt vapunaattona. Onneksi edelleen jokaiselle löytyy varmasti jotakin, sillä valittavana on monen monta jatkopaikkaa.

Wabu ei lopu

Vapunpäivänä on perinteisen vappupiknikin vuoro Vartiovuorenmäellä. Mäelle kokoontuvat niin perheet kuin edellisen yön juhlinnasta väsyneet opiskelijat. Piknikillä ohjelmana on musiikkia, puhe keväälle ja muita esiintyjiä. Säästä huolimatta on paikalle saapunut aina väkeä ja palkitaanhan myös parhaan piknikpöydän pitäjäkin. Piknikin jälkeen vielä innokkaimmat jatkavat vappuaan, vaikka myöhään yöhön. Vappuhan on kuitenkin vain kerran vuodessa.

Järjestö- ja kulttuurivastaava
Laura Aaltonen