You are here

Yliopiston ja ylioppilaskunnan välillä on kohtalonyhteys

Jarmo Lindén | 04.05.2022

Puheenvuoro on pidetty vappuaattona Turun taidemuseolla TYYn alumnien tapaamisessa 30.4.2022

 

Arvoisat ylioppilaskunta-aktiivit, niin nykyisyyttä kuin menneisyyttä edustavat!

Aloitan sitaatilla: ”Alkavana kesänä, heti juhannuksen jälkeen alkaa Suomen suomalaisen kansan uhrautuvaisuuden kaunis saavutus Turun suomalainen yliopisto varsinaisen toimintansa.”

Näin kirjoitti 9.5.1922 21-vuotias ylioppilas Urho Kekkonen.  Eli Kekkonen laski Turun yliopiston varsinaisen toiminnan alkaneen kesällä 1922.

Myös Turun yliopisto ymmärsi asian samalla tavalla. Yliopiston ensimmäinen rehtori Artturi H. Virkkunen kutsui ylioppilaat koolle 18.7.1922 perustamaan ylioppilaskuntaa. Rehtori Virkkunen toivoi, että perustettaisiin ”ylioppilaskunta, jota vailla yliopisto on ehdottomasti epätäydellinen”.

Yliopiston ja ylioppilaskunnan välillä on siis kohtalonyhteys. Tällä ajatuksella myös TYYn satavuotisjuhlavuotta nyt vietetään.

Koronapandemia alkoi jyllätä Suomessa pian yliopistomme 100-vuotisjuhlavuoden avajaisten jälkeen. Niitä vietettiin Kalevalan päivänä 2020. TYYn juhlavuosi polkaistiin käyntiin pienen koronaviivytyksen jälkeen samassa paikassa, Yliopistonmäellä maaliskuun lopussa.

Juhlavuodesta mainitsen tässä kolme asiaa:

  • Tyylikkäät vuodet – TYYn satavuotishistoriikki julkaistaan syksyllä. Kirjan Tabula gratulatoriaan on vielä mahdollisuus osallistua. Hienoa, että täällä paikalla on emeritusprofessori Heikki Paloheimo, joka oli TYY:n 50-vuotishistoriikin toinen kirjoittaja vuonna 1972
  • Juhlavuosinäyttely avataan loppukesästä Liedon Vanhalinnassa. Tämän mahdollistamisesta kiitokset Yliopistosäätiölle!
  • Vuosijuhla pidetään 12.11 Logomossa ja samalla ulkopaikkakuntalaisilla on tilaisuus tutustua yhteen Turun uuteen nähtävyyteen eli Logomon siltaan.

Hyvät kuulijat,

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja vanhin yliopistokaupunki. Turussa on toiminut jokin yliopisto tähän mennessä 292 vuotta, Helsingissä vain 194 vuotta. Kovasti mieleni pahoitin, kun kävin Helsingin yliopistolla ja huomasin, että siellä myydään huppareita, joissa luki ”University of Helsinki – established in 1640”.  Vuonna 1640 Helsinki oli kuitenkin vain pieni kalastajakylä.

Turun yliopiston päärakennuksen edustalle pystytettiin vuonna 1968 ”Kolme ylioppilasta” patsas. Siteeraan nyt turkulaisen Uusi Aura -lehden uutista 31.10.1922: ”Huomattavan muistojuhlan oli Turun suomalainen yliopisto järjestänyt eilisillaksi ent. Akatemiatalolle. Juhlittiin sen päivän muistoksi, jolloin sata vuotta sitten Elias Lönnrot, Johan Ludwig Runeberg ja Johan Wilhelm Snellman kirjoittautuivat Turun yliopiston kirjoihin. Juhla oli ohjelmaltaan sangen arvokas ja tunnelma pysyi kaiken iltaa korkealla huoneen täyteisessä yleisössä.”

Saatatte arvata, että voisi olla hyvä idea ja samalla pieni muistutus Helsingin suuntaan, että ensi lokakuussa järjestettäisiin ”huomattava muistojuhla” sen kunniaksi, että 200 vuotta sitten nuo kolme ylioppilasta ja myöhempää historiamme merkkihenkilöä aloittivat opintonsa Turussa!

Arvoisat kuulijat,

Historia todella elää meissä. Turun yliopisto on minulle Alma Mater ja sen ylioppilaskunta ja opiskelijayhteisö vähemmän akateemisen puuhasteluni riemukas näyttämö. Ilman yo-kuntaa opintoni olisivat päättyneet jo 80-luvun puolivälissä, mutta TYYn ansiosta yliopistonmäellä ja sen kupeella vierähti reipas vuosikymmen.  

Lopulta valmistuttuani aloin osallistua erilaiseen alumnitoimintaan. Epävirallisia aktiivitapaamisia oli mm. Turun yliopiston raittiin älymystön eli TYRÄn nimissä. Jossakin 1990-luvun alun alumnitapaamisessa tapasin myös Kari Rahialan.  TYYn edellisestä historiikista tarkastin, että Kari toimi TYYn pääsihteerinä 1961-1964. Itse synnyin Turussa vuonna 1961. Kun juttelin Karin kanssa silloin, ajattelin, että noinkin vanhoja ihmisiä voi siis olla. Nyt on tultu siihen, että itsellä on samat luvut tai enemmänkin mittarissa. Raju on ajan riento, mutta alumnitoiminta helpottaa!

Jo edesmenneen Kari Rahialan rakkain harrastus oli hänestä tehdyn muistokirjoituksen mukaan ”kaiken maailman asioiden liikkeelle laittaminen ja eteenpäin vieminen”.  

Arvoisat ylioppilaskunta-aktiivit, jatkakaamme matkaa Kari Rahialan hengessä! Hyvää satavuotisjuhlavuotta!

TYYn juhlavuositoimikunnan puheenjohtaja
Jarmo Lindén