You are here

Millaisissa tiloissa haluamme viettää opiskelijaelämää?

Camilla Saarinen | 12.04.2022

Oletko viettänyt joskus iltaa Q-talolla pikkutunneille asti? Tai kokoustanut Turku-salin pöytien ääressä TYYn kunniajäsenten muotokuvien ympäröimänä? Kenties parantanut maailmaa TYYn saunan lauteilla?

Tilat joissa vietämme opiskelijaelämää jäävät mieleemme loppuelämäksemme. Todennäköisesti vielä kolmenkymmenen vuoden kuluttuakin Yo-talojen pihalla kävely nostaa ainakin minulla muistot pintaan. Osalla Turun yliopiston opiskelijajärjestöistä on omia juhlatiloja, mutta moni järjestö käyttää tapahtumia järjestäessään TYYn vuokratiloja. TYYn saunan siniset seinät, Turku-salin suuret ikkunat ja Q-talon verhot ovat syöpyneet jo tuhansien ihmisten mieliin.

Siksi sillä, mitä seuraavan kahden vuoden aikana tullaan kirjoittamaan TYYn pitkän tähtäimen tilasuunnitelmaan, on todellakin väliä! Älkää antako paperinmakuisen nimen hämätä.

TYYn pitkän tähtäimen tilasuunnitelman tarkoitus on määrittää, millaisia tiloja ylioppilaskunta tulevaisuudessa tarjoaa, ja millaisin reunaehdoin. TYY vuokraa tällä hetkellä Q-talon juhlasalia, Q-talon alakerrassa sijaitsevaa pienempää Vähä-Heikkilää, Turku-salia ja TYYn saunaa. TYY ei omista yhtäkään näistä tiloista, vaan vuokraa niitä itsekin. Lisäksi TYYn kautta tehdään varaukset Osakuntasaliin, Kampuskappeliin ja Yo-talo B:n opiskelijatiloihin.

Q-talolla on tilakeskustelussa erityinen rooli, sillä talo otettiin käyttöön vuonna 2017 pitkän keskustelun ja valmistelun jälkeen. Niihin aikoihin opiskelijat menettivät monia juhlatiloja, eikä TYYllä ollut tarjota järjestöille juhlasaliksi sopivaa tilaa. Vanhan nuorisotilan tiedettiin alusta asti olevan tilapäisratkaisu, ja sillä arvioitiin olevan noin kymmenen vuotta käyttöikää. Vuosista on kulunut jo viisi. Niiden aikana Q-talon olemassaolo on maksanut ylioppilaskunnalle noin 100 000 euroa. Mukaan on toki mahtunut pandemiavuosia.  Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että on jälleen keskusteltava siitä, kuuluuko ylioppilaskunnan vuokrata suurta juhlatilaa, ja jos kuuluu, millainen sen pitäisi olla.

Vanhojen tilakonseptien kopioimisen lisäksi pitkän tähtäimen suunnittelussa voi myös rikkoa mielikuvituksen rajoja ja innovoida vaikka millaisia vuokratiloja. Opiskelijaelämää voisi elää myös ylioppilaskunnan vuokramökillä, ylioppilaskunnan liikuntahallissa tai ylioppilaskunnan yökerhossa. Miltä kuulostaisi TYYn verstas? Ainakin kalliilta, niin kuin kaikki edellä mainitut. Edustajisto loppupeleissä päättää, mihin ylioppilaskunnan rahoja käytetään, ja kuinka paljon jäsenmaksua kerätään. Kun puhutaan tiloista, puhutaan myös suurista rahoista.

Juhlatilojen ohella myös toimistotiloilla on valtava merkitys opiskelijakulttuurissa. Varsin usein myös ne ovat kalliita, ja valitettavasti niitä ei tällä hetkellä riitä kaikille järjestöille. TYY vuokraa järjestöille toimistotiloja Yo-talo B:stä ja Q-talon alakerrasta. Vuokria subventoidaan, eli TYY ei peri järjestöiltä vuokraa yhtä paljon kuin maksaa sitä tiloista itse. Pitäisikö ylioppilaskunnan jatkossa tarjota yhä useammalle järjestölle edullisia toimistotiloja, vai käyttää varansa johonkin muuhun?

Heräsikö ajatuksia? Tällä hetkellä TYYn järjestöiltä ja tilojen käyttäjiltä kerätään näkemyksiä TYYn vuokratiloista. Jos vuokraat TYYn tiloja, täytä tilakysely ja kerro mielipiteesi.

Jos tilakysymykset saavat sukat pyörimään jaloissasi, on myös hyvä vaihtoehto vetää edustajiston jäseniä hihasta. He varmasti keskustelevat mielellään siitä, mitä tilasuunnitelmaan pitäisi kirjoittaa ja mitä ei.

Voihan joku olla sitäkin mieltä, ettei fyysisiä tiloja enää pandemian jälkeisessä opiskelijakulttuurissa edes tarvita.

Puheenjohtaja
Camilla Saarinen