You are here

Ylioppilaskunnat haluavat raitiotien – ja lausua lisää

Janika Takatalo | 03.06.2015

Toukokuun alussa opiskelijajärjestöjen sähköpostilaatikoihin kolahti lämmittävä viesti: Turun kaupunki halusi kuulla mielipiteemme raitiotien yleissuunnitelmasta.

Lausuntopyyntö oli lähtenyt melko suurelle asiantuntija- ja intressipiirille, mutta silti tuntui hyvältä, että juuri opiskelijoidenkin mielipide asiaan haluttiin kuulla. Toisaalta on vähän surullista, että lausuntopyyntö yllätti iloisesti. Näitä saisi nimittäin tulla meille useamminkin.

Lähidemokratian periaatteiden mukaisesti ihminen integroituu ja sitoutuu yhteisöönsä, kun hän kokee voivansa vaikuttaa siihen. Samalla tavalla opiskelijat integroituvat opiskelukaupunkiinsa, kun heidät otetaan mukaan päätöksentekoon. Turun alueen lähes 40 000 opiskelijaa muodostavat huomattavan osan kaupunkilaisista: noin joka viides asukas on opiskelija. Opiskelijoiden ajatukset ovat usein tuoreita ja lähestyvät asiaa hieman omasta kulmastaan. Pitäisi olla itsestäänselvyys, että tämän joukon mielipidettä kannattaa kysyä isoissa kaupunkia koskevissa suunnitelmissa.

Ylioppilas- ja opiskelijakunnissa toimii intohimoista porukkaa, joiden sydän sykkii opiskelijaedunvalvonnalle. Jokaisen kunnan hallituksessa on myös nimetty kunnallispolitiikasta tai kaupunkisuhteista vastaava henkilö. Valmiutemme lausua ovat siis hyvät. Tulemme myös mielellämme paikan päälle kuultavaksi, kun opiskelijoita koskevia asioita valmistellaan päätöksentekoon esimerkiksi lautakunnissa. Kutsuja sidosryhmätilaisuuksiin on aika hyvin tullutkin. Toki myös on meidän omasta aktiivisuudesta kiinni, miten paljon meitä tulevaisuudessa kuullaan. Toivomme luonnollisesti, että suunta olisi nousujohteinen, ja olemme valmiita tekemään asian eteen töitä.

Mitä tulee siihen raitiotien yleissuunnitelmaan; me turkulaiset ylioppilaskunnat (TYY ja ÅAS) käytimme hyväksi tilaisuuden kertoa asiasta mielipiteemme. Perehdyimme huolella materiaaleihin ja keskustelimme asiasta myös Ryhmä 30 000 -toimijoiden kesken. Ylioppilaskunnat kannattavat raitiotien rakentamista Turkuun ja pitävät suunnitelmissa erityisesti Hämeenkadun läpi kulkevasta reitistä, jonka varrelle osuu useampi kampusalueelle sijoittuva pysäkki. Annoimme myös ideoita esimerkiksi pysäkkien yhteydessä olevista lainapyöristä, hyvästä kyltityksestä pysäkeiltä kampusalueelle ja julkisessa liikenteessä toimivasta ilmaisesta wifi-yhteydestä. Tarkempia kirjauksia TYYn osalta voitte lukea lausunnostamme.

Kiitämme mahdollisuudesta lausua asiasta ja toivomme lausuntopyyntöjä opiskelijoita koskevista asioista jatkossakin.

Kuva: Havainnekuva raitiotiestä Tuomiokirkon edustalla.
Turun kaupunki/ IDIS Design Oy

Lisätietoa raitiotien yleissuunnitelmasta.

Varapuheenjohtaja
Janika Takatalo