You are here

Miten käy opiskelijakulttuurin?

Maria Nieminen & Laura Forsman | 27.04.2021

Maailmaa reilun vuoden ravisuttanut koronaviruspandemia on vaikuttanut laajalti kaikkien turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden elämään. TYYn tapahtumasektorin näkökulmasta opiskelijakulttuuri lukuisine perinteineen on kokenut kolauksen pandemian aikana. Kulttuurin kohtalo on huolettanut niin TYYssä kuin TYYn järjestöissäkin.

Opiskelijoiden vuoden suurimman juhlan, vapun, alla TYYn tapahtumasektori inspiroitui kysymään järjestöiltä ajatuksia opiskelijakulttuurin tilanteeseen liittyen. Murheet olivat monissa järjestöissä samankaltaisia. Ongelmia ja huolia on ollut etenkin toimijoiden jaksamisessa, osallistujien saamisessa etätapahtumiin sekä tapahtumissa toimijalta toimijalle siirtyvän perinnetietouden kantamisessa poikkeusajan yli.

Opiskelijakulttuuri koronan aikaan: Täysstopista etätapahtumien maailmaan

Koronapandemia aiheutti maaliskuussa 2020 opiskelijakulttuurin täyden pysähdyksen. Kaikkien odottamat bileet, sitsit, vuosijuhlat ja erityisesti vappu pyyhkiytyivät pois maailmankartalta alle kahdessa viikossa. Elämää on voinut pandemian aikana katsoa eteenpäin enintään muutama kuukausi kerralla. Valoa loputtoman tunnelin päässä on nähty jo useaan otteeseen, mutta toiveet on romutettu aina uudestaan ja uudestaan. Epävarmuus siitä, miltä jatkuvasti muuttuvien rajoitusten tilanne näyttää kahden viikon päästä, on tehnyt minkään läsnäoloa vaativan suunnittelemisen raskaaksi. Kaikkeen tarvitsee olla A-, B- ja ehkä jopa C-suunnitelma. Jatkuva syntyneiden toiveiden romuttuminen on nakertanut kaikkien opiskelijatoimijoiden motivaatiota.

Ensi vuonna nuorimmat "perinteisen" turkulaisen opiskelijavapun kokeneet ovat akateemiselta iältään neljännen vuoden opiskelijoita. Monet opiskelijajärjestöjen perinteistä elävät nimenomaan vuosittaisissa tapahtumissa. Kastajaiset, ensimmäiset sitsit ja bileet liittävät uudet opiskelijat osaksi opiskelijayhteisöä ja oman ainejärjestön elämää. Tämä yhteisöön liittyminen on erityisesti tärkeä osa sitä, miten uudet opiskelijat kokevat opiskelijakulttuurin ja millaista opiskelijakulttuuria he itse tulevaisuudessa toteuttavat. Vaikka yhteisön merkityksellisyys tiedostetaan, on etätapahtumien järjestäminen ja osallistujien paikalle saaminen kuitenkin tuntunut raskaalta niin järjestöissä kuin ylioppilaskunnassakin. Tosin pitkän poikkeusajan jälkeen opiskelijat kaipaavat pelkkien opiskelijabileiden sijaan kontaktia vertaisiinsa edes yliopiston ryhmätyötiloissa.

Jäikö tästä mitään käteen?

Ei tämä aika kuitenkaan ole opiskelijakulttuurin puolesta täysin hukkaan mennyt. Järjestöt ovat ottaneet haltuunsa rohkeasti uusia tapahtumakonsepteja ja alustoja kommunikoinnin tehostamiseksi ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseksi. Esimerkiksi Zoom ja Discord ovat useilla järjestöillä nykyään luonteva osa omia toimintatapoja, eikä näistä aiota luopua tulevaisuudessakaan. Videoyhteyksien hyödyntäminen tapahtumissa on saattanut avata osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi perheellisille opiskelijoille tai opiskelijoille, jotka eivät asu opiskelupaikkakunnalla. Osa on myös kyselymme perusteella kokenut, että kynnys tapahtumiin osallistumiseen ei ole niin suuri, kun osallistuminen onnistuu kotoa käsin.

Poikkeuksellinen tilanne on myös mahdollistanut sen, että käytännön toteuttamisen lisäksi opiskelija-aktiiveilla on jäänyt aikaa esimerkiksi vanhojen perinteiden kriittiseen tarkasteluun ja yhdenvertaisuusasioissa kouluttautumiseen. Samaan aikaan kun isoimmista perinnetapahtumista on pidetty taukoa, opiskelijakulttuurin yhdenvertaisuutta on ruodittu sosiaalisessa mediassa kovalla kädellä, ja ihan syystä. Vaikka koronan jälkeisten uusien tekijöiden innokkuudesta vapaaehtoistoimintaan ja perinnetietouden jatkuvuudesta ollaan hieman huolissaan, voi tässä tilanteessa pieni sukupolvenvaihdos tuoda myös tuoreita tuulia järjestöjen toimintaan. Uudet toimijat saattavat olla rohkeampia uudistamaan järjestön opiskelijakulttuuria ja huomioimaan yhdenvertaisuutta paremmin, kun painetta ylläpitää perinteitä ei ole niin paljoa.

Myös TYY ottaa opiskelijoiden yhdenvertaisuuden tapahtumissaan tosissaan. Yhdenvertaisuuden edistämiseksi perinnetapahtumiin on jatkossa tarkoitus nimetä yhdenvertaisuustarkkailijoita, jotka raportoivat tapahtumien yhdenvertaisuudesta ennen ja jälkeen tapahtuman. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden ja Satakunnan kampusten opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia edistetään jatkuvasti esimerkiksi panostamalla saavutettavaan viestintään ja kuulemalla näihin ryhmiin kuuluvia opiskelijoita tapahtumia suunniteltaessa. Tapahtumajärjestäjien yhteydenpidon ja ideoiden jakamisen helpottamiseksi on pystytetty "tapahtumavastaavien neuvosto", joka varmasti edesauttaa myös parhaimpien ja yhdenvertaisempien käytänteiden leviämistä.

TYYlikäs vappu 2021

Oli korona tai ei, TYYlikäs vappu saapuu kuitenkin taas tänä vuonna opiskelijoidemme keskuuteen etäyhteyksin ja somessa! Viime vuonna hyviksi todetut etäkäytänteet tekevät paluun ja uusia konsepteja testataan suurella innolla. Toiveenamme on onnistua kantamaan opiskelijavapun perinteet yli poikkeusajan. Luvassa on tällä kertaa koko Suomen laajuinen #haalarihaaste2021, jonka ideana on ripustaa opiskelijahaalarit omaan ikkunaan tai parvekkeelle värittämään kaupunkikuvaa opiskelijoiden näköiseksi. Lisäksi somessa kisaillaan bingon merkeissä ja jaetaan parhaimpia boolivinkkejä. TYYlikäs vappu LIVE nähdään Youtubessa ensiesityksenä vappuaattona klo 16 alkaen, jolloin opiskelijat pääsevät seuraamaan vappuperinteitä ja musiikkiesityksiä "reaaliaikaisesti". Vappuaaton hallituksen puheenjohtajan puhe, lakitukset ja patsaisiin liittyvät perinteet nähdään YLEn kanssa yhteistyössä toteutetussa videossa, jota pääsee katsomaan vaikkapa omalta kotisohvalta käsin. Tule siis kanssamme viettämään TYYlikästä vappua 2021 etäyhteyksin, mutta yhdessä!

hallituksen jäsen & tapahtumatuottaja
Maria Nieminen & Laura Forsman