You are here

Opiskelijoiden itse tekemää

Jami Salonen | 27.04.2020

Turku on ollut jo useammalla vuosadalla kehto vilkkaan opiskelijatoiminnan kehto aina Turun Akatemian opiskelijoiden seremonioista nykyiseen vappuun. Nykyisellään vappu kokoaa ainutlaatuisella tavalla yhteen koko kaupungin väen yhteiseen kevään juhlaan.

Hieno esimerkki yhteisöllisyyden voimasta oli 1980-luvun keskivaiheilla toiminut Kylä-TV. Kylä-TV tarjosi ohjelmaa opiskelijalta opiskelijalle Ylioppilaskylän asukkaille huolimatta rajallisista resursseista. Opiskelijatoiminnan suola on se, miten vähäisillä resursseilla ja hartiavoimin tuotetaan laajamittaista toimintaa yhteisen hyvän eteen. Tunnetuin historiaan jäänyt merkkitapaus oli Rauno Halmeen ja Veijo O. T. Järvisen käsikirjoittama ja ohjaama Kultajuna Fort Montanaan, joka oli Kylä-TV:n tuottama täyspitkä lännenelokuva. Nykyään samankaltaista perinnettä jatkaa Turun Wappuradio tarjoamalla ohjelmaa opiskelijoille koko vappukauden ajan.

Aikaisemmin Turussa toimi myös opiskelijoiden omistamia keikkapaikkoja kuten Turun varsinaissuomalaisen osakunnan omistama TVO ja Satakunta-hämäläisen osakunnan omistama Radbar. TVO tarjosi kulttuurielämyksiä ja mahdollisuuksia paikallisille bändeille omaleimaisissa tiloissa, ensin ylioppilastaloissa ja sittemmin Logomon läheisyydessä, kunnes päätyi lopettamaan toimintansa kannattamattomana. Radbar oli käsityöläisoluisiin keskittynyt pubi Uudenmaankadulla.

Toiminnan loppuessa joko kannattamattomana tai aktiivisten jäsenien kaikotessa katoaa aina pieni osa Turun valtavirrasta poikkeavasta kulttuuritarjonnasta. Tämä vaikuttaa myös esiintyjien mahdollisuuksiin päästä lavalle ja kerätä kokemusta isompia keikkoja varten.

Yhteiskunnan seisahtuminen vaikuttaa erityisesti pienyrittäjän arkeen sekä vapaaehtoisvoimin järjestettyyn toimintaan. Asioiden palaillessa normaaleille raiteilleen näemme miten asiakkaiden vähentyminen muuttaa kulttuuritarjonnan kenttää. Myös kesällä järjestettävät kaupunkitapahtumat ovat talouden vaihtelulle herkkä ala ja selvää ovat asiakaskadon aiheuttamat tuhoisat vaikutukset.

Siksi haluan vedota kaikkiin lukijoihin, että tukisimme paikallisia toimijoita heti kun se on mahdollista. Se lisäksi, että moninainen tapahtuma- ja ravintolatarjonta on merkittävä osa kaupunkikulttuuria, työllistävät alan yritykset opiskelijoita ja auttavat monia hankkimaan toimeentulon. Vaikka olenkin puhunut pääosin pienyrityksistä ja järjestöistä, voivat tämän päivän pienyritykset olla huomispäivän suurtyöllistäjiä. Järjestöt yritystoimintoineen ovat myös tärkeä ponnahduslauta yrittäjyyteen ja työelämään. Joten tilanteen kääntyessä valoisammaksi käy rohkeasti hieman tuntemattomamman järjestön tapahtumassa tai vaikka kuuntelemassa paikallisen bändin keikka.

yrityssuhteet, opiskelijakulttuuri, viestintä
Jami Salonen