You are here

Mitä on ylioppilaskuntaidentiteetti?

Samuli Tähtinen | 16.04.2020

Ylioppilaskuntaidentiteetti on asia, joka ei Suomessa ole oikein muodostunut missään. Emme puhu olevamme TYYläisiä, jos tapaamme toisen yliopiston opiskelijoita. Identifioidumme usein omaan tiedekuntaamme tai oppiaineeseen ja ainejärjestöön. Ylioppilaskuntayhteisömme Turussa ei tavoita kaikkia 14 000 jäsentään.

Vahva ylioppilaskuntaidentiteetti mahdollistaa laajan, poikkitieteellisen yhteistyön järjestöjen välillä. Se purkaa näkymättömiä muureja tiedekuntien välillä ja estää siiloutumisen suppeaan ympäristöön. Jos sanotaan, että monimuotoisuus on rikkaus, niin nykytilanne edustaa opiskelijakulttuurin köyhyyttä. Itsekin mukavan ja kotoisan kauppakorkeakoulun kuplan kasvattina olen tähän köyhyyteen sortunut. Mutta valehtelisin, jos väittäisin, etten fysiikan opintojeni aikanakaan olisi kokenut identiteettini olevan muuta kuin Deltalainen.

On sanomattakin selvää, että on poikkitieteellisiä järjestöjä, ja että järjestöillä on poikkitieteellisiä tapahtumia. Mutta uskallan väittää, että tällaista toimintaa olisi enemmän, jos kokisimme enemmän yhtenäisyyttä Turun yliopiston opiskelijoina. Edellä mainittu toiminta puolestaan madaltaisi kynnystä tutustua opiskelijoihin myös toisista tiedekunnista. Esimerkiksi aidosti poikkitieteellisiä tapahtumia on vain kourallinen ja usein liikumme niissäkin oman tiedekuntamme opiskelijalaumana.

Meillä jokaisella on joitain oletuksia tai luuloja esimerkiksi kyltereistä, teekkareista, humanisteista tai Lexiläisistä. Ja mitä useampia toisen tiedekunnan opiskelijoita oppii tuntemaan, sitä monimuotoisemmaksi huomaa kyseisen tiedekunnan opiskelijamassan muodostuvan. Tietenkään onnistuneen ylioppilaskuntayhteisön ei tarvitse olla pakonomaista tutustumista kaikkiin kanssaopiskelijoihin. Mutta se voisi olla mahdollisuuksien maailma tutustua matalalla kynnyksellä erilaisiin ihmisiin tiedekunnasta riippumatta. Enenevissä määrin polarisoituvassa maailmassa se ei tekisi kenellekään pahaa

Ylioppilaskuntaidentiteetti vahvistaa ylioppilaskunnan merkitystä. Se luo kiinnostusta ylioppilaskuntaa ja sen toimintaa kohtaa. Tämä taas vahvistaa edunvalvontaa. Vahva edunvalvonta yhdessä rikkaan tapahtumatuotannon ja opiskelijakulttuurin kanssa takaa parhaan mahdollisen opiskelijaelämän. En osaa kuvitella henkilöä, joka kieltäisi tämän olevan tavoittelemisen arvoista. Haittoja on lähes mahdoton löytää.

Ylioppilaskuntaidentiteetin rakentaminen ei ole kuitenkaan mikään helppo pikkuprojekti. Siinä ei ole vielä tähänkään päivään mennessä onnistunut kukaan kovin hyvin. Me Turun yliopiston opiskelijat voisimme olla suunnannäyttäjiä. Samalla voisimme todistaa sen mukana tulevia hyötyjä. Identiteetin rakentaminen ei vaadi hirveästi yksilöltä, vaan hieman avoimuutta ja innokkuutta tehdä asioita yhdessä muiden tiedekuntien opiskelijoiden kanssa. Se voisi olla esimerkiksi järjestöjen välisen yhteistyön lisäämistä. Pienistä teoista ja asenteesta se lähtee.

Sellaisia asioita on ylioppilaskuntaidentiteetti.

järjestöt, avustustoimikunta, tuutorointi
Samuli Tähtinen