You are here

Mitä tehtäis etänä?

Aliisa Wahlsten | 09.04.2020

Uutiset ovat nyt pullollaan koronaa. Viimeiset viikot ovatkin olleet sopeutumista uuteen elämäntyyliin. On mielenkiintoista, miten nopeasti ja laajasti yksi pieni virus sai meidän elämämme muuttumaan. Etätyöstä ja -opiskelusta on tullut meille arkea. Kauppareissuista on tullut päivän kohokohta tai pelottavin hetki, joenvarsi on täyttynyt liikkuvista ihmisistä ja aamuruuhkat ovat lähes kadonneet. Olemme jo parissa viikossa oppineet hyötykäyttämään erilaisia etäyhteyssovelluksia paremmin kuin koskaan. On kiinnostavaa nähdä, miten nämä taidot kehittävät eteenpäin opintojamme ja työelämää myös tulevaisuudessa.

Yksinäisyys ja syrjäytyminen olivat iso asia jo ennen korona-aikaa, mutta nyt kun kaupan kassa on päivän ainut ihmiskontakti, voi yksinäisyyden tunne kohdata suuren osan meistä. Toiminta on vähentynyt niin järjestöissä, työpaikoissa, kuin kaveriporukoissa. Toisaalta moni on kokenut löytäneensä aikaa ottaa yhteyttä vanhoihin tuttuihin, perheeseen ja ystäviin. Kaikki tapahtuu etänä, myös ajanvietto. Me olemme TYYn kanssa viettäneet päivittäin kahvi- ja lounastaukoja etänä Zoom-sovelluksen avulla. Sosiaalinen media on täynnä haasteita, joihin osallistutaan aktiivisesti. Tapahtumat ja kanssakäyminen ovat suureksi osaksi viestintää.

Niin järjestöt, kaveriporukat kuin jokainen itsekseen voi luoda yhteisöllistä toimintaa etäarkeen. Olen seuraavaksi nostanut esille muutamia hauskoja tapoja viettää aikaa yksin tai yhdessä. Etänä on helppo pelata monia pelejä. Me olemme TYYn hallituksen kanssa innostuneet kokeilemaan eri sivustojen tarjoamia pelejä jääkiekosta piirrä ja arvaa-peliin. Mikäli pelaaminen ei kiinnosta, etäyhteydellä voi nauttia lukemattomilla muilla tavoilla toisten seurasta. Yhteiset ruoanlaittohetket, sokkokokki-hassuttelu tai maisteluillat ovat ravitsevia tapoja kuluttaa iltaisin aikaa yhdessä. Päivän kuulumiset on mukava vaihtaa etäkahvipöydässä.                    

Liikkumisesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen näinä päivinä on myös erittäin tärkeää. Välillä voi kuitenkin olla vaikeaa keksiä itselleen mieluisia liikuntatapoja, kun valita voi kotiliikunnan ja ulkoilun väliltä. Kaveriporukan kesken voi sopia esimerkiksi vuoroliikuntapäivät, joissa jokainen vetää vuorollaan jonkin ryhmäliikuntatunnin. Itse hyödynnän kännykän sovelluksia ja internetin ihmeellistä maailmaa, joka pursuaa näinä päivinä erilaisia kuntovinkkejä.

Etätoiminnan keksimisessä vain mielikuvitus on rajana. Nyt on oiva mahdollisuus verkostoitua muiden ihmisten kanssa. Et tarvitse kuin kännykän tai tietokoneen ja nettiyhteyden, niin monet eri palvelut ovat käytössäsi. Monet järjestöt kehittävät toimintaansa ja myös ylioppilaskunta haluamme jakaa ideoita. Mikäli sinulle/järjestöllesi/kaveriporukallesi tulee idea, jaathan sen meidän kauttamme kaikille. Tägää @studentuniontyy Instagramissa tai laita meille viestillä somessa tai s-postitse. Olemme perustaneet TYYn sivulle tekemisvinkeille oman sivun, jonne keräämme tekemisvinkkejä näihin päiviin. TYYllä on myös Habossa TYYlikäs habbohuone, jossa joka torstai klo 20 TYYlikkäät habbobileet. Tehdään arjesta kivempaa! Tsemppiä kaikille etätyöskentelyyn ja nähdään virtuaalisesti! Pysytään terveinä ja nautitaan yhteisöllisyydestä etänä!

 

Käy lukemassa vinkkejä etätekemiseen täältä: https://www.tyy.fi/fi/toiminta/vinkkeja-etatekemiseen

 

#pysyTYYnenä
#eituuTYYlsää
#stayTYYned

varapuheenjohtaja, sosiaalipolitiikka, viestintä
Aliisa Wahlsten