Olet täällä

Terveydenhuolto

Jaa +

YTHS

TYYn jäsenenä olet oikeutettu käyttämään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveydenhoitopalveluja niin opiskelupaikkakuntasi kuin muidenkin yliopistokaupunkien YTHS:n toimipisteissä. Käytössäsi ovat yleis- ja erikoislääkärien, suun terveydenhuollon, terveydenhoitajien, fysioterapeuttien, laboratorion sekä röntgenin palvelut. YTHS tarjoaa apua myös opinnoissa jaksamiseen. YTHS:n mielenterveyspalveluihin kuuluvat mielenterveysneuvonta, psykoterapia ja psykiatrinen hoito. Voit varata neuvonta-ajan, jolloin voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tilanteestasi ja he tekevät arvion mahdollisesta jatkohoidosta.

YTHS:n kotisivuilta löydät myös kattavan "Terveystietoa A-Ö "-tietopankin, jonne on koottu laaja valikoima artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suun terveyteen liittyvistä asioista.


YTHS:n terveystalo Kirkkotiellä, Turussa.

Kunnalliset terveydenhoitopalvelut

Opiskelijat ovat oikeutettuja käyttämään myös oman kotikuntansa tai opiskelupaikkakuntansa terveyspalveluja. YTHS on avoinna vain arkisin, joten etenkin viikonloppuisin äkillisessä sairaustapauksessa on turvauduttava kunnallisiin palveluihin.

On myös palveluja, joita YTHS ei tarjoa, kuten sairaalapalvelut ja jotkin erikoislääkäripalvelut. Tällöin kannattaa käyttää kunnallisia palveluja. Oma terveysasemasi määräytyy katuosoitteesi ja postinumerosi mukaan. Päivystyspotilaat hoidetaan Turun alueella arkisin klo 8.00-15.30 postinumeroiden mukaisesti omilla terveysasemilla, muuna aikana Turun alueen yhteispäivystyksessä (Savitehtaankatu 1).

Lisää kunnallisista palveluista ja oman terveysasemasi yhteystiedot löydät Turun kaupungin internetsivuilta.

Sairastaessa

Opintotukikuukausia ei kannata käyttää sairastamiseen - myös opiskelijalla on oikeus sairauslomaan. Sairausloman ajalle voit saada sairauspäivärahaa ja yleistä asumistukea. Jos kuitenkin varmasti tiedät, että sairautesi kestää enintään kaksi kuukautta, voit edelleen nostaa opintotukea. Tällainen lyhytaikainen sairaus ja siitä johtuva opintojen hidastuminen eivät estä opintotuen maksamista. Voit kuitenkin joutua selvittämään sairautesi, kun opintotukilautakunta seuraa opintojesi edistymistä. On ehdottoman tärkeää, että käyt ajoissa lääkärissä ja säilytät lääkärintodistuksesi.

Jos on syytä epäillä, että sairautesi kestää yli kaksi kuukautta, on sairauspäiväraha sinulle sopivampi toimeentulon tukimuoto. Sairauspäivärahaa ja yleistä asumistukea voidaan myöntää vasta kun opintotuki on lakkautettu. Siltä ajalta kun saat sairauspäivärahaa, sinulle ei saa kertyä lainkaan opintoja. Lakkauta tukesi työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta joko kautta tai olosuhdemuutosilmoituksella, joita löydät mm. Kelan toimistoista sekä internetsivuilta. Voit lakkauttaa opintotukesi joko määräajaksi tai toistaiseksi. Voit lakkauttaa opintotukesi ja tehdä sairauspäivärahahakemuksen yhdellä kertaa Kelan toimistolla, jossa saat apua lomakkeitten täyttämisessä ja muissa käytännön asioissa.

Viimeksi päivitetty: 10.06.2014 klo 10:47